LEKSIKONI

VEDRI DUH

Povijest ljudske civilizacije kreirali su velikani, ljudi koji su se svojim djelovanjem izdigli u povijesti, postajući znameniti i slavni, rekli bismo veliki. No, nisu svi bili čuda od djeteta, poput Mozarta koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte. Mnogi od njih su se tegobno probijali do svog postolja u ljudskoj povijesti. Podsjetimo se samo na početke i karakterizacije suvremenika nekih od velikana iz svijeta znanosti, umjetnosti i drugih važnih djelatnosti ljudskoga roda:

- Jednog od najpoznatijih filozofa antičke Grčke Sokrata su nazivali "nemoralnim kvariteljem mladosti".

- Beethoven je nespretno baratao violinom i radije je svirao vlastite skladbe umjesto da usavršava svoju tehniku. Učitelj ga je nazvao beznadnim kao skladateljem.

- Roditelji slavnog opernog pjevača Enrica Carusa željeli su da on bude inženjer. Njegov učitelj je rekao da uopće nema glasa i da ne zna pjevati.

- Otac kipara Augusta Rodina rekao je: "Imam idiota za sina." Opisan je kao najlošiji učenik u školi, Rodin tri puta nije uspio osigurati svoj upis u školu umjetnosti. Ujak ga je nazvao neodgojivim.

- Lav Tolstoj, autor Rata i mira, ispao je s fakulteta. Opisivali su ga kao "i nesposobnog i nespremnog za učenje".

- Charles Darwin, otac Teorije evolucije, odustao je od medicinske karijere i otac mu je rekao: "Ti ne mariš ni za što osim za pucanje, pse i hvatanje štakora." U svojoj autobiografiji Darwin je napisao: "Svi moji učitelji i moj otac smatrali su me vrlo običnim dječakom, prilično ispod uobičajenog standarda u intelektu."

- Francuski kemičar i biolog Louis Pasteur bio je samo osrednji učenik na dodiplomskom studiju i bio je 15. od 22 u kemiji.

- Engleski fizičar, matematičar i astronom, jedan od najznačajnijih znanstvenika u povijesti, Isaac Newton imao je vrlo slab uspjeh u osnovnoj školi.

- Učitelji američkog izumitelja Thomasa Edisona rekli su da je preglup da bi bilo što naučio.

- Najveći teorijski fizičar, a prema jednom izboru i najveći fizičar uopće, Albert Einstein nije govorio do svoje četvrte godine i nije čitao do svoje sedme godine. Njegov ga je učitelj opisao kao "mentalno sporog, nedruštvenog i zauvijek zalutalog u svojim glupim snovima". Izbačen je i odbijen mu je prijem na Politehničku školu u Zurichu.

- Američki industrijalac, osnivač Ford Motor Company, Henry Ford nije uspio i bankrotirao je pet puta prije nego što je konačno uspio.

- Nakon prvog filmskog testa poznatog američkog filmskog glumca, plesača i pjevača Freda Astairea, dopis direktora testiranja MGM-a iz 1933. glasio je: "Ne može glumiti! Pomalo je ćelav! Može malo plesati!" Astaire je držao taj dopis iznad kamina u svojoj kući na Beverly Hillsu.

- Američki crtač animiranog filma i producent Walt Disney je dobio otkaz od strane urednika novina zbog nedostatka ideja. Walt Disney također je nekoliko puta bankrotirao prije nego što je izgradio Disneyland.

- Richard Hooker sedam je godina radio na svom humorističnom ratnom romanu, M*A*S*H, samo da bi ga odbio 21 izdavač prije nego što ga je Morrow odlučio objaviti. Postao je sveprisutni bestseler, iznjedrivši filmsku uspješnicu i vrlo uspješnu televizijsku seriju.

- Babe Ruth, kojeg povjesničari sporta smatraju najvećim sportašem svih vremena i poznatim po postavljanju rekorda u domaćem trčanju, također drži rekord u strikeoutima.

- Winston Churchill je pao u šestom razredu. Premijer Engleske nije postao sve do svoje 62. godine, a onda tek nakon života punog poraza i neuspjeha. Njegov najveći doprinos došao je dok je bio "stariji građanin".