LEKSIKONI

VEDRI DUH

Draga moja, kad ostariš ...

... Nikad nikoga ne podučavaj. Čak i ako sigurno znaš da ćeš biti u pravu. Sjeti se kako te je to svojevremeno živciralo. A jesi li i sama slijedila savjete svojih starijih ?

... Ne pokušavaj pomoći ako se od tebe to ne traži. Nemoj se nikome nametati. Ne pokušavaj zaštititi svoje najmilije od svih nedaća svijeta. Jednostavno ih voli.

... Nemoj se žaliti! Na zdravstvo, susjede, vladu, vaš mirovinski fond! Nemoj se pretvarati u svadljivu staricu na klupi na ulazu.

... Ne očekuj zahvalnost od djece. Zapamti: nema nezahvalne djece - postoje glupi roditelji koji od svoje djece očekuju zahvalnost.

... Nemoj izgovarati fraze poput: "U tvojim sam godinama...", "Dala sam ti najbolje godine...", "Starija sam, pa znam bolje..." Ovo je nepodnošljivo!

... Ako imaš unuke nemoj inzistirati da te zovu imenom a ne bakom. Ovo je glupo.

... Ne troši zadnji novac na tretmane protiv starenja. To je besmisleno. Bolje ih je potrošiti na izlet.

... Ne gledaj se u ogledalo i ne šminkaj se u zamračenoj prostoriji. Ne laskaj si. I pokušaj izgledati što elegantnije. Samo elegantno, a ne mladenački. Vjeruj mi - ovako je bolje.

... Čuvaj svog muškarca, čak i ako postane naborani, bespomoćni, mrzovoljni starac. Ne zaboravi da je nekada bio mlad, snažan i veseo. I sigurno je jedan od rijetkih koji te pamti mladu, mršavu, lijepu. A možda je on jedini koji te sada stvarno treba...

... Ne pokušavaj po svaku cijenu ići ukorak s vremenom: razumjeti nove tehnologije, opsesivno pratiti vijesti, stalno učiti nešto novo kako ne bi "zaostajala za životom". Ovo je smiješno. Radi što voliš. Koliko i kako dugo možeš!

... Ne kriviš se ni za što. Bez obzira kako se odvijao tvoj život ili život tvoje djece, učinila si sve što si mogla.

... Očuvaj dostojanstvo u svakoj situaciji! Do samog kraja! Daj sve od sebe, draga moja, ovo je jako važno.

I zapamti, ako si još živa, onda te netko još uvijek treba.