LEKSIKONI

VEDRI DUH

Ravnopravnost spolova gdje i muškarac i žena imaju jednaka prava, bila je tek daleki san davne 1950. godine. U to se vrijeme sve orijentiralo prema tome da žena zadovolji potrebe muškarca, dok su njezini osjećaji i misli većinom bili u pozadini. Časopisi, novine i reklame, podupirali su ideju žene u pozadini, pa su se printali i vodiči o tome kako učiniti vašeg muškarca sretnim.

Iako smo svjesni činjenice da se mnogo toga promijenilo od 50-ih godina prošlog stoljeća, ipak tek nakon ovih smiješnih i degradirajućih savjeta shvaćamo koliko.

Ne pokazujte koliko ste inteligentne

Prosječan muškarac oženi djevojku koja je manje inteligentna od njega kako bi mu se mogla diviti, zato se primjerice školovane žene nikad ne udaju. Mladići sa Sveučilišta kažu kako nikad ne bi oženili jako pametnu ženu, već onu koja im pruža osjećaj da su sposobniji i pametniji te kako bez njih ne bi mogle ništa.

Žena mora znati svoje mjesto

Ako bi pak imala tako sjajnog muškarca koji bi je izvodio u restorane, žena je imala dvije uloge: da zna svoje mjesto i pazi kako sjedi. Nije smjela ništa sama naručiti (ni čašu vode), već je to činio muškarac, jer je on, naravno, znao najbolje što joj treba, pisao je Daily Mail.

Vođenje ljubavi

Mnoge mlade supruge ne dožive orgazam na početku braka i ne bi trebale brinuti zbog toga. Seks bi na početku trebao biti nježan, a kasnije možete uživati ‘bez granica’, napisao je psiholog i bračni savjetnik dr. Clifford R. Adams u časopisu Moderna mlada 1952. godine. Muškarac bi trebao ženi za vrijeme ‘odnosa’ govoriti koliko je voli te koliko mu je važna. 1950. godine je objavljena i detaljna, ilustrirana "Enciklopedija seksa" u kojoj su prikazani i pomalo bizarni dijagrami u kojima se ženski spolni organi uspoređuju s onima od kokoši. Jedan od najvažnijih savjeta u knjizi je bio da za vrijeme seksa partneri ne bi trebali zaboraviti - disati!

Kako da suprug uvijek bude zadovoljan?

Ako želite da vam suprug bude zadovoljan, zaboravite na seksi rublje i inteligente rasprave. Stručnjaci iz 1950-ih smatrali su da brak nikad ne bi preživio ako bi muškarac bio praznog želuca. A kako se to ne bi dogodilo, žene su uvijek trebale paziti da naprave "poštenu večeru". "Društveno okupljanje, poslijepodnevni čaj, matineja, štogod, nije opravdanje da večera ne bude na vrijeme spremna kad suprug dođe doma nakon napornog radnog dana", napisao je A. H. Tyere u svojem široko prihvaćenom priručniku iz 1951. - "Seksualno zadovoljstvo i sretan brak". No nije bilo dovoljno skuhati fini obrok, nego su žene trebale održavati i određene standarde. Jedan od njih je bio savršeno ispeglani stoljnjak i lijepo uređena spavaća soba s finom posteljinom. Žene koje su pak "konstantno pripremale nejestivu hranu, hladnu i bezukusnu, koju su servirale na kuhinjskom stolu preko kojeg su raširile tek kuhinjsku krpu, nisu trebale ostati iznenađene ako im je suprug često telefonirao iz ureda kako bi ih obavijestio da je zatrpan poslom i da neće stići doma na večeru".

Kako smiriti temperamentnog supruga?

Jedna od poznatih kolumnistica 50-ih godina bila je Teta Agonija koja je u svojoj kolumni sa savjetima nazvanoj "Može li se spasiti ovaj brak"odgovarala na pitanja očajnih supruga, a njeni savjeti bili su vrlo šokantni i degradirajući za same žene čak i za ‘ono vrijeme’. 1957. jedna je žena pisala o tome kako ju je suprug, koji se kasno vratio s poslovnog domjenka, udario. "Kad me suprug zlostavlja pred djecom ili me ponižava pred susjedima, samo se želim sklupčati i umrijeti." Teta Agonija joj je na to pak samo odgovorila: "Ako želite miran obiteljski život, morate naučiti kako suprugu dati ono što mu treba iz braka i na taj mu način pomoći da kontrolira svoj temperament."

Kako produljiti brak?

S obzirom da je bilo jako teško razvesti se, postojalo je mnoštvo savjeta kako produljiti trajanje braka. Obično su žene bile te koje su morale usrećiti muškarce, a to je svakako isključivalo bilo kakvo prigovaranje. "Iako muškarac može dugo slušati prigovore, vjerojatno to neće zauvijek trpiti. Njemu je potrebna tišina kako bi pronašao svoj mir i učinio život podnošljivim, pa nemojte da to potraži izvan doma. A mogao bi." Uz to, žena je morala slušati muškarca kad bi joj se obraćao, a nije pomagalo ni ako nije bila posebno zainteresirana za ono što joj je on objašnjavao (a to je morao izuzetno pojednostaviti, jer je bilo poznato da žene ne posjeduju veliku koncentraciju da tek tako shvate te komplicirane poslovne stvari). Sve u svemu, bez obzira na brige, kako bi očuvale svoj brak, za žene je bilo najpametnije da šute.!!!