LEKSIKONI

VEDRI DUH

Davne 1894. godine, Ruth Smythers, žena metodističkog pastora L.D. Smythersa, napisala je i izdala knjigu seks savjeta za tek udane žene pod nazivom Instruction and Advice for the Young Bride, u kojoj je vrlo ozbiljno i predano objašnjavala kako se što manje seksati. "Ipak je seks jedan odvratan čin u kojem se ne smije uživati i treba od njega bježati k'o vrag od tamjana". Stoga djelo sugerira metode kojima bi udane žene mogle uspješno odbiti svog "perverznog" muža željnog seksa.

U uvodu, kojem ne treba niti jedan komentar, ona kazuje:

"U ovom trenutku, draga čitateljice, moram vam otkriti jednu šokantnu istinu. Neke mlade žene sa znatiželjom, nestrpljenjem i zadovoljstvom očekuju prvu bračnu noć! Čuvajte se takvog stava. Sebični i senzualni muž može lako iskoristiti takvu nevjestu. Najvažnija pravila dobrog braka koje nikada ne smijete zaboraviti su: dajte malo, dajte rijetko i iznad svega, dajte nerado. Inače se brak može pretvoriti u orgije seksualne požude."

Evo nekoliko njenih "najslađih" savjeta:

1. Ne prihvaćajte seksualne provokacije

Žena ne treba mužu davati povod za seks.

Golotinja, razgovori o seksu, čitanje o seksu, gledanje fotografija koje prikazuju seks su navike koje će muškarac rado upražnjavati ako mu dozvolite. Mudra supruga nikada ne razgovara sa suprugom o seksu, ne pokazuje mu svoje golo tijelo i ne gleda s njim golišave fotografije. On bi to mogao iskoristiti ukoliko mu dopustite.

Pokuša li muškarac zavesti suprugu lascivnim pričama, mudra supruga će mu odmah postaviti pitanje vezano uz kućanstvo.

Ako vam muž počne pričati o seksu, ostanite tiho ili počnite brbljati o kućanskim poslovima. Na ovaj način kod muškarca će smanjiti seksualnu želju. U ovim ga trenucima supruga može odbiti od nauma, i ako započne trivijalni razgovor te kaže da će, primjerice, "njegova mama sutra doći na večeru".

2. Obeshrabrite ga i odbijte

Ako muškarce ne odbijete, oni će svakodnevno tražiti seks. Stoga, obavezno se tome usprotivite.

Pametne žene su uvijek u potrazi za boljim metodama kojima bi obeshrabrile i odbile muža od seksa. Odglumljena bolest, pospanost ili glavobolja su ženin najbolji prijatelj u ovakvim situacijama.

Svađe, prigovori i zanovijetanje također mogu biti korisni ako ih započnete otprilike sat vremena prije nego što vaš muž počne sa zavođenjem.

3. Ne dajte da vas vidi golu

Mudra supruga nikad neće dopustiti da muž vidi njeno golo tijelo, niti će dozvoliti da on njoj pokaže svoje golo tijelo.

Nikad ne izlazite nagi pred supruga jer ćete u njemu probuditi želju bez ikakve potrebe.

To se može postići seksom u mraku odnosno odjećom koju ne treba skidati za vrijeme seksa.

4. Ugasite svjetlo

Ukoliko već ne možete izbjeći odnos, seks treba prakticirati u potpunom mraku. Jednom kad je pogasila sva svjetla, žena treba mirno leći u postelju i čekati muža. Kada on uđe u mračnu sobu ne trebate mu pomagati da sigurno dođe do kreveta, jer bi se to moglo shvatiti kao ohrabrivanje. Pustite ga neka posrće u mraku, uvijek postoji nada da će pasti i lakše se ozlijediti što onda možete iskoristiti kao izgovor da mu uskratite seks.

5. Dajte malo, dajte rijetko i dajte nevoljko

Sebični muž će pokušati iskoristiti svoju suprugu zato se držite pravila "dajte malo, dajte rijetko i povrh svega budite škrti" inaće bi se vaš pošteni brak mogao pretvoriti u prave orgije.

Ako im to dopustite, većina muževa će tražiti seks svaki dan. Mudra žena će prvih četiri mjeseca taj čin dopuštati samo dva puta tjedno a kako vrijeme prolazi poraditi će na tome da oni postanu još rijeđi.

Dobra žena bi trebala smanjiti seksualne susrete na jednom tjedno, do kraja prve godine braka. Do pete godišnjice braka, ovaj "nemili događaj" bi se trebao reducirati na jednom mjesečno.

Do desete godine braka, većina žena trebala biti uspješna u nastojanju da seks potpuno izbaci iz spavaće sobe. Razlog ovome jest taj što nakon deset godina braka, oženjeni parovi već imaju djecu i nema potrebe za daljnjim seksualnim aktivnostima. Prema riječima autorice, žena se u ovom periodu može pouzdati u to da će ljubav prema djeci zadržati njezinog muža kod kuće.

Uostalom, nakon nekog vremena, muškarac će i sam naučiti ne tražiti seks i ako to već zatraži, neće raditi ništa nepotrebno, primjerice poput ljubljenja.

6. Izbjegavajte poljupce

Odličan način za reći mužu da vam nije do seksa je izbjegavanje ljubljenja. Kada vas pokuša poljubiti u usta, okrenite glavu tako da vas poljubi u obraz.

Ako joj zadigne spavaćicu i pokuša je poljubiti negdje drugdje na tijelu, ona treba brže bolje navući spavaćicu natrag, skočiti iz kreveta i reći da mora na toalet. To bi mu trebalo ugasiti želju da je ljubi po zabranjenom području. Pametna žena mu neće dopustiti da joj podigne spavaćicu dalje od struka, a njemu treba dopustiti da samo otkopča donji dio pidžame.

7. Ne dopustite "perverzije"

Ruth pristupa karakterizaciji muškaraca koja ih opisuje kao krajnje nastrane i perverzne. Upozorava žene da će njihovi partneri, čim im se ukaže prilika, pokušati neki oblik seksa. Posebno naglašava da žene trebaju biti oprezne kod nastranih ideja njihovih muževa. Kaže da im svakakve ideje padaju na pamet, poput one da seks upražnjavaju u "abnormalnim pozicijama, koristeći usta za istraživanje ženskog tijela i nudeći da to žene rade njihovim repulzivnim tijelima".

Ako im samo nagovijestite da biste imali nešto s njim, oni će to prihvatiti. Ukoliko im dopustite izvesti će normalan čin u nenormalnom položaju.

Muškarci su po svojoj prirodi perverzni pa ako vam pokuša svoju "gadost" približiti ustima, uporno okrećite glavu u stranu.

8. Ne pokazujte znakove seksualnog užitka

Žena mora biti nepomična tijekom odnosa kako njezin suprug ne bi njezine pokrete doživio kao seksualno zadovoljstvo. Iznad svega je bitno da nepomično ležite i ni pod kojim uvjetima ne stenjete niti uzdišete tijekom čina. Dobro je da se pravite mrtvi jer svaki, i najmanji pokret može sugerirati da u seksu zapravo uživate.

Tijekom seksualnog odnosa najbolje je šutjeti, ali možete i pričati, ali ne bilo što. Najbolje je govoriti o kućanskim poslovima i to neprekidno. Inače, ležat će mirno i neće odavati bilo kakve znakove užitka.

9. Ne dajte mu da se odmori

Muškarci imaju potrebu uživati u miru nakon što je čin seksa završen. Zadaća supruge je da mu to onemogući jer bi ga to u protivnom moglo ohrabriti da pokuša ponovo. Stoga, kada muž završi čin, mudra žena će početi sa prigovaranjem. Prigovarajte mu, podsjećajte na to što sve treba obaviti idućeg dana. Jako je bitno da mu odmah nakon seksa počnete cendrati oko poslova koji vas i njega čekaju.

 

Ove, zaista originalne, savjete iz 19. stoljeća (iako mnogi tvrde da je ova knjiga zapravo nastala 60-ih godina prošlog stoljeća), pročitajte bilo da hoćete saznati kako izbjeći seks ili se jednostavno dobro nasmijati. Svojom knjigom Ruth Smythers je vjerovatno je imala vrlo ozbiljnu namjeru da novopečenim suprugama olakša taj period prijelaza iz djevojačkog u status supruge i žene. Međutim, danas njeni savjeti djeluju filmski komično jer su u toliko raskoraku s našim vremenom da ih je gotovo nemoguće spojiti s idejom bračnog života.

Današnji savjeti za žene zvuče otprilike ovako: preuzmite inicijativu, to će oduševiti partnera, nikada ne recite ne seksu i uživajte u svim dijelovima svog i njegovog tijela.