LEKSIKONI

VEDRI DUH

Ordo Equestris Vini Europae, odnosno Red europskih vinskih vitezova, nestranačka je udruga koja slavi vino kao simbol nositelja europske kulturne baštine. Članovi okupljeni u viteškoj zajednici gaje entuzijazam za viteške vrline kao što su poštovanje, odanost, odgovornost, istina, dobrota, ljepota, vjera, ljubav, nada, plemenitost i pomoć potrebitima, bespomoćnim i slabima te borba protiv osam odlika bijede. Te odlike vidljive su u viteškome križu koji ima osam šiljaka i simbolizira borbu protiv siromaštva, bolesti, napuštanja, beskućništva, gladi, bespomoćnosti, krivnje, neposrednosti i nevjerovanja. Da bi mogli ostvariti viteška djela, vitezovi moraju biti filozofski inspirirani, za što im služe plemenito vino i viteške akademije.

Upravo je to i zadaća reda: da okuplja obrazovane, iskusne i poštene ljude koji će svojim stavom, uvjerenjem i vjerom podariti obrazovanje, povjerenje, optimizam, energiju i entuzijazam drugima. Vitezovi, tvrdi se u njihovu programu, žele pomoći svim ljudima dobre volje i podržati njihov optimizam kao i nastojanje da vode smisleniji i uspješniji život te da uspostave ravnotežu između materijalnog i idealnog. I, naravno, poštovati plemenito vino i njegovu kulturu kao važan temelj europske vrijednosti i kao ključni element ovoga svijeta, ali i kao vodič izvan ovog svijeta.

Povijest nas uči da je tijekom srednjega vijeka bilo mnogo viteških redova, čija je aktivnost posebno bila izražena za vjerskih ratova. Europski su vitezovi uglavnom bili ratnici u službi kršćanstva a među njima je bio i takozvani Vojni red Svetog Jurja od Koruške. On je utemeljen davne 1468. godine a 1984. je obnovljen, ali sada pod novim imenom - Europski vinski viteški red. Zahvaljujući glavnoj temi, vinu, brzo se proširio starim kontinentom i stekao popularnost. Brojni članovi prihvatili su filozofiju zalaganja za "red, slobodu, zajedništvo i mir", a za sredstvo povezivanja naroda i različitih kultura marljivo rabili - vino.

Dakako da ni Hrvati nisu zaostajali. Treba još napomenuti da se organizacija hrvatskih vinskih vitezova danas punim imenom zove Red europskih vinskih vitezova - Konzulat Hrvatska. Danas on ima više od stotinu aktivnih članova, među kojima ima zaljubljenika u vino iz svih mogućih područja, kako stručnih (vinogradari, vinari, enolozi, sommelieri…), tako i javnih osoba i ljudi različitih profesija i titula - od novinara, preko akademika do svećenika. No, svima im je bilo zajedničko jedno: strast i ljubav prema dobrome vinu te promicanju znanstvenog, istraživačkog i stručnog rada u vinarstvu i vinogradarstvu, te kultura pijenja vina. Svi su članovi viteškog reda položajno ravnopravni, a prvi stupanj pristupanju vinskim vitezovima počinje s prvim stupnjem u statusu viteza-pripravnika (hospes), nakon čega slijede titule savjetnika, suca i viteza vina. Intronizacija se uvijek upriličava tijekom služenja svete mise prisegom na mač i ispijanjem gutljaja vina iz zlatnog kaleža te, nakon toga, primanjem znakovlja i svjedočanstva uz zvuke fanfara.

Slogan ovog reda primjeren je suvremenosti, pa stoga:

"Oružje dolje, čaše gore!"

Prema: Pavao Franičević http://www.jetset-magazin.com/oruzje-dolje-case-gore/