LEKSIKONI

VEDRI DUH

Na jednom od najviših brežuljaka u okrugu Elbert, u američkoj saveznoj državi Georgiji, stoji golemi granitni monolit. Zovu ga Američki stonehange, Georgijansko kamenje, ili Georgijanske smjernice (Georgia Guidestones).

Granitni monument sastoji se od centralnog bloka okruženog s četiri masivne ploče (teške su po 19,2 tone svaka) i jednom pločom na vrhu koja ga povezuje u cjelinu. Visok je gotovo 6,1 metar, ako se uključi i kamenje u temeljima koji su ukopani. Iznad zemlje skupltura je visoka točno 5,5 m, a načinjena je od šest granitnih blokova teških više od 110 tona. Jedan blok stoji u centru, a četiri su raspoređena oko njega. Centralni kamen stoji naslonjen povrh pet blokova, koji su astronomski orijentirani: prorez kroz stijenu označava nebeski pol, vodoravni prorez označava godišnji hod Sunca, a sunčeva zraka kroz vršni kamen označava podne tijekom cijele godine.

Na pločama je uklesana poruka koja se sastoji od skupine od deset naputaka ili postulata, na osam najvećih svjetskih jezika, po jedan jezik sa svake strane četiri velike uspravne kamene ploče. Gledajući na sjever, u smjeru kretanja kazaljke na satu, jezici na stranicama ploča su: engleski, španjolski, swahili, hindski, hebrejski, arapski, kineski i ruski. Na vrhu konstrukcije je napisana poruka na četiri drevna jezika - starogrčkom, sanskrtu te babilonskom pismu i staroegipatskim hijeroglifima.

- Neka ovo budu stijene vodilje u Doba razuma, piše na dodatnoj granitnoj ploči postavljenoj na tlu nekoliko metara od monumenta. Na toj ploči navedeni su podaci o veličini, težini i astronomskim značajkama monumenta (uz pomoć ploča se može pratiti kretanje Sjevernjače i sunca kroz godinu, odrediti celestijalni pol, vidjeti kad je podne i koji je dan u godini itd.) te se navodi da je "autor R.C. Christian", a sponzori "mala grupa Amerikanaca koji tragaju za Dobom razuma".

Piše i da se ispod nalazi vremenska kapsula, no datumi kad je zakopana i kad bi trebala biti otvorena nisu navedeni.

Georgijanske smjernice

Iako je spomenik podignut 1980., njegovo porijeklo obavijeno je velom tajne. No osim mističnog porijekla, mnogo više brinu poruke na tim stećcima, koje nazivaju zapovijedima Novog svjetskog poretka:

1. Održavajte čovječanstvo ispod populacije od 500 milijuna u stalnoj ravnoteži s prirodom.

2. Usmjeravajte razmnožavanje mudro - povećavajući raznolikost i jačajući kondiciju

3. Ujedinite čovječanstvo novim živućim jezikom.

4. Vladajte strašću - vjerom - tradicijom - i svim stvarima odmjerenim razumom.

5. Zaštitite ljude i nacije pravednim zakonima i nepristranim sudovima.

6. Dopustite svim narodima samoupravu, a razmirice prepustite svjetskom sudu.

7. Izbjegavajte sitničave zakone i beskorisne službenike (birokraciju).

8. Uravnotežite osobne slobode s društvenim obvezama.

9. Vrednujte istinu-ljepotu-ljubav tražeći sklad s beskonačnim.

10. Ne budite rak Zemlje - ostavite prostora prirodi.

S većinom ovih smjernica mnogi bi se vjerovatno složili, samo da nema prve - održavaj ljudsku populaciju ispod 500 milijuna. Upravo ta "prva zapovijed" razlog je ozloglašenosti najmisterioznijeg američkog spomenika. Zbog 10 poruka uklesanih na njemu monolitni spomenik u američkoj Georgiji središte je teorija zavjere, antiglobalista pa čak i onih koji tvrde da je sve to djelo Sotone. Teoretičari zavjera nazivaju ga i "Antikristovih Deset zapovijedi" ili "Manifestom Novog svjetskog poretka".

Kako je podignut "Američki Stonehenge"

U lipnju 1979. godine čovjek koji se predstavio pseudonimom Robert C. Christian kontaktirao je kompaniju Elberton Granite Finishing Company i naručio izradu granitne konstrukcije. Rekao je kako predstavlja "malu grupu lojalnih Amerikanaca", i da bi monument trebao služiti kao kompas, kalendar i sat, te moći izdržati katastrofalne događaje. Predstavnik Elberton Granite Finishing Company, Joe Friendly, ispričao je kasnije kako je mislio da ima posla s luđakom i pokušao ga odgovoriti od projekta navodeći mu previsoku cijenu i razne dodatne radove, te stručnjake koje treba platiti, no Kristijan je pristao na sve. Rekao je Frendliju kako predstavlja grupu ljudi koji postavljanje ovog monumenta planiraju već 20 godina.

Christian je kupio u jesen 1979. zemljište u blizini grada Elbertona na kojem će spomenik biti postavljen od lokalnog farmera kojem je ostavio pravo da tamo i dalje pase njegova stoka. Vlasništvo nad zemljištem i monumentom Christian je kasnije prebacio na okrug Elbert.

Izgrađeni monument predstavljen je 22. marta 1980. pred skupom u kojem je prema nekim izvještajima bilo 100 ljudi, a prema nekima i 400.

Tko stoji iza spomenika i čemu on služi?

Na opisnoj ploči uz spomenik navodi se da je "autor R.C. Christian", a sponzori "mala grupa Amerikanaca koji tragaju za Dobom razuma". Gotovo nevjerovatno zvuči da se do dana današnjeg u "najotvorenijoj državi svijeta" nije uspjelo doznati tko su zapravo "Robert C. Cristian" i "mala grupa lojalnih Amerikanaca" iza ovog spomenika.

Teoretičari zavjera odabir pseudonima R.C. Cristian povezuju s rozenkrojcerima, ezoterično-mističnim društvom koje je, prema legendi, osnovao Christian Rosenkreuz u srednjovjekovnoj Njemačkoj, a koje je imalo veliki utjecaj na stvaranje masonskih loža.

Upravo zbog poruka koje nosi, ovaj monument predmet je mnogih osuda.

Lokalni svećenik tako je izjavio kako je spomenik namijenjen "obožavateljima sunca, pripadnicima kulta i obožavateljima đavola". "Ovo kamenje treba razbiti u milijun komada i ruševine iskoristiti za izgradnju nečeg", rekao je američki aktivist Mark Dice tvrdeći kako su Georgia Guidestones "duboko sotonističkog podrijetla", a Robert Cristian pripadnik "luciferijanskog reda koji želi Novi svjetski poredak". Redatelj Alex Jones snimio je film Endgame: Blueprint for Global Enslavement u kojem tvrdi kako je monument manifest samoprozvane elite koja želi istrijebiti većinu ljudske populacije.

No, najšire prihvaćena teorija o "američkom Stonehengeu" je da monument predstavlja naputak kako ponovo izgraditi civilizaciju nakon kataklizme. Poznati "razbijač mitova" Brad Meltzer u svom dokumentarcu o stijenama vodiljama iz Georgije ističe kako je spomenik podignut na vrhuncu hladnog rata te je najvjerovatnije zamišljen kao poruka preživjelima nakon nuklearnog rata, a kojih ionako teško da bi bilo više od 500 milijuna.