LEKSIKONI

VEDRI DUH

Prva pomisao koja vam se javlja kada vas upitamo "Jeste li surfer ili surferica ?" jeste more i valovi jer, izvorno, surfanje je vodeni sport u kojemu surfer za svoje pokretanje koristi isključivo energiju valova. To je jedan od najstarijih sportova, a svoje korijene vuče iz polinezijske kulture. Europljani su prvi puta u doticaj s njime došli 1767. godine na Tahitiju, prilikom ekspedicije koju je vodio kapetan James Cook. U njegovom brodskom dnevniku opisuje se tradicija spuštanja domorodaca na valovima na drvenim daskama. Za vrijeme svojih selidbi, Polinežani su surfanje donijeli do obala Havaja, koji se danas smatraju kolijevkom modernog surfanja. Stoga se najčešće za surfanje i kažemo da je to daskanje na valovima.

(Ipak, odgovarajući na gore postavljeno pitanje pazite kada odgovarate da ste vi i vaše prijateljice surferice, jer su to u žargonu gaćice surfera.)

No, naravno ne mislimo na tu vrstu sporta, već na onu na internetu. Što to zapravo znači surfati internetom ? Šetati internetom od stranice do stranice klikajući mišem s linka na link ili tipkati, rolati ili skrolati, browsati, googlati, tražiti i pretraživati, listati, pregledavati i provjeravati, istraživati, lutati, švrljati i lunjati, šarati, krstariti, klizati, trčkarati, šetati, jurcati ili pičiti, blogati, chatati ili čavrljati, lajkati, dopisivati se i slati poruke ili nešto drugo. Sada već znate i prosurfati po više stranica u jednom prozoru.

Internet je zanimljiv. Što više znate o njemu, sve vam je jasnije kako su neke stvari na njemu kontradiktorne. Pa je tako uvriježeno mišljenje kako je internet mjesto koje jamči anonimnost. Vjerujete da se možete skriti anonimno tražeći ili komentirajući. Anonimnost vam je nadohvat ruke ako želite, na primjer, na društvenim mrežama ili na raznim portalima i forumima glumiti trolove i svađati se. Lako je otvoriti lažni profil i pisati sve ono što ni u ludilu ne bismo izjavili glasno i pred ljudima koji nas gledaju. Anonimno?

Ipak, internet je sve samo ne anoniman i ako netko želi nešto saznati o vama, a zna kako doći do tih podataka (posebno ako je o hakerima riječ), doći će do njih. Uz više ili manje muke ali, ovisno o znanju, doći će do željenih informacija. Želite li vidjeti što Google zna, predlažem da to saznate ovdje: Što sve Google zna o meni? Što god radili na internetu i neovisno o koje ga svrhe koristili - za posao, kupovinu, društvene mreže, gledanje filmova, YouTube, igranje, pretraživanje…internet nudi određenu dozu anonimnosti kao i apsolutni nedostatak privatnosti, posebno kada je riječ o podacima koje o svojim korisnicima skupljaju korporacije poput Facebook-a i Google-a.

No, na internetu nikada ništa nije potpuno anonimno i većina korisnika se oslanja na osnovne sigurnosne postavke te nisu ni svjesni količine informacija koju ostavljaju čim se spoje na internet.

Pa stoga nemojte se začuditi kad bi mi vam jednog dana pokucali na vrata i rekli:

- Došli smo po vaš bubreg.

- Kakav bubreg?

- Pa, onaj što ste kliknuli: Next, Next, I Agree.