LEKSIKONI

VEDRI DUH

Svaki narod za sebe misli da je poseban. Pa i mi. A kad se počnete uspoređivati s drugima ispada da to baš i nije tako. Uzmimo na primjer Švicarsku. Švicarska Konfederacija ili Švicarska je savezna država u središnjoj Europi. Relativno mala država koja se prostire na 41 285 km2 sa oko 8,5 milijuna stanovnika i preko milijun stalno nastanjenih stranaca, ima dugu tradiciju neutralnosti, ali i međunarodne suradnje i sjedište je brojnih međunarodnih organizacija.

Švicarska je prepuna fascinantnih podataka o društvu koje živi u njoj. Evo 12 manje poznatih činjenica o Švicarskoj koje je odabrao Business Insider:

1. Švicarska je toliko mala da njezini vojni piloti do nedavno nisu probijali zvučni zid. Ali, nedavno su se dogovorili s Francuzima da za te potrebe mogu koristiti francuski zračni prostor.

2. Unatoč veličini, Švicarska ima četiri službena jezika: njemački, francuski, talijanski i retoromanski. Da bi razumjeli jedni druge, govore engleski.

3. U slučaju nuklearnog rata, Švicarci imaju kapacitet bunkera u koje stane 100 % stanovnika te države.

4. U slučaju rata, autoceste se mogu pretvoriti u piste za uzlijetanje i polijetanje brzim uklanjanjem ograda koje dijele trake za suprotne smjerove.

5. Kada bi Švicarci željeli zatvoriti svoju državu, to bi mogli učiniti sa samo nekoliko vojnika jer tuneli i brojne autoceste imaju čelične cijevi koje mogu biti podignute pritiskom na gumb. U slučaju invazije, također bi se koristila stabla posađena davno. Ona bi se prepilila i postavila na ceste kao barikade.

6. S jednom kartom možete se voziti u svim vozilima javnog prometa u cijeloj državi.

7. Automobili Švicaraca izgledaju kao novi. Policija, naime, može kazniti vozača koji vozi automobil s oštećenjem, makar se radilo samo o ogrebotini.

8. Mnoge kompanije zapošljavaju ljude na poslovima koji mogu biti automatizirani strojem, jer su kao društvo, Švicarci odlučili stati na kraj nezaposlenosti tako da svatko može zaraditi za život. Poslodavac koji zaposli čovjeka umjesto da kupi stroj da obavlja isti posao, dobije državne beneficije.

9. Švicarci nezaposlenima isplaćuju mjesečnu naknadu tijekom dvije godine nezaposlenosti, a u 'plaću' je uključen i plaćeni godišnji odmor, putni trošak za odmor te smještaj.

10. Ako usred noći padne mnogo snijega, zatrpat će ulice toliko da njima nećete moći proći. Ali, možete se kladiti da će iste te ulice biti počišćene do 8 sati ujutro.

11. U Lausanne, kako bi optimizirali porez na odvoz smeća, standardizirali su kante za smeće i uključili porez u istu cijenu. Ako bacate više smeća, više ćete i platiti. A ako ne koristite svoje kante za bacanje svog smeća, onda plaćate kaznu.

12. Švicarski čokolatijeri razvili su tehnike kako bi proizveli čokolade sa zlatom - jestivim zlatom. Luksuz na kvadrat!