LEKSIKONI

VEDRI DUH

Odlučili ste krenuti u teretanu? Zašto? Odgovor bi vam mogao biti: za ciljano jačanje, nadogradnju ili održavanje mišićnog sustava, kako se to stručno kaže. No razloge ponajbolje znate ipak vi. No, što vas tamo očekuje? Sprave, jasno vam je, bit će već tamo, ali kakvi su vaši suborci u topljenju kalorija i masti to ćete tek sada saznati. Kod muškaraca i žena postoji pet kategorija i ne sumnjajte da se nećete prepoznati u jednoj od njih.

MUŠKARCI

1. Kicoš

Kicoš je izrazito uočljiv, strahovitih dimenzija, jakih mišića, diže velike težine u teretani i izrazito male izvan nje, nosi nakit i ima loš humor. Kicoš pri ulazu juri ravno prema ogledalu, ne zagrijava se već hrli najvećim bučicama, obožava benč. S Kicošom će vam se susresti pogledi, ali nakratko - bitno je da ste ga uočili. Kicoš rado vozi bicikl kraj djevojke na steperu, dolazi isključivo u prime time terminu, nosi fency, trendy i ultra usku odjeću u kojoj dolazi i trenira, nosi ručnik, ali se tušira kod kuće.

To su uglavnom tipovi koji curama idu na živce, obvezatno dolaze petkom prije izlaska da pojačaju napetost u novoj S size odjeći, treniraju 3 do 5 puta tjedno, a noge su im i dalje kao u djevojčice. Neki Kicoši su homoseksualci.

2. Bodybuilder

Bodybuilder je OGROMAN, silovito izdefiniran, uvijek s bočicom i štopericom, te setom tableta za puno prije, prije, za vrijeme, poslije i malo poslije treninga. Bodybuilder uglavnom radi, malo priča, trening mu se zna odužiti ako nađe sugovornika na temu mišića, ishrane, dijete, definicije i kalorija. Djevojkama ne prilazi, nosi metar za mjerenje opsega, trenira po posebnom programu i uvijek se drži rasporeda.

3. Luzer

Luzeri su normalni, fini, pristojni momci. To su momci koji su najranije u svojoj 22, 23 godini otkrili da imaju 20-25 kila više nego u srednjoj školi i, nakon što se nisu mogli pomaknuti na košarci ili nogometu, odlučili su da je vrijeme za nešto učiniti. Uglavnom izbezumljeno tumaraju od sprave do sprave, najčešće dolaze u paru nakon 9 nedjelja donošenja odluka da od sutra kreću, gotovo uvijek odustaju odmah, nakon prvog muskulfibera uslijed nemogućnosti prilagođavanja na novo društvo.

Oni hrabriji traže pomoć voditelja i rade po programu koji mjesec da bi postigli - ništa. One koje je krenulo i ostali su uporni izdvajaju se iz kategorije Luzera, ostavljajući svoju tmurnu prošlost, prijatelje i dostojanstvo iza sebe i ulaze u kategoriju Kicoša. Luzeri imaju čiste patike, rezervnu majicu, piju vodu i više nisu onakve face kao u srednjoj. Frendovi koji su u zadnji čas odustali od teretane im se svakodnevno rugaju i vježbaju kod kuće po skrivečki. I oni su Luzeri.

Luzer je sklon razmišljanju o promjeni ishrane i naručivanju kave umjesto piva, ali uslijed društvenog pritiska i straha od segregacije sve ostaje samo na promišljanju. Luzera možete naći u bilo kojoj teretani i sigurno je bar jedan Luzer vaš jako dobar prijatelj.

4. Upitnik

Upitnici su najnevjerojatnija kategorija i od tuda proizlazi i njihov naziv. Naime, vjerovali ili ne, to su momci koji dolaze u teretanu, ali ne da vježbaju s bučicama, već odlaze na aerobik?! Upitnici su izrazito rijetka pojava i isključivo su jedini muški spol u dvorani. Iako ih i Kicoši i Luzeri s posprdnim gnušenjem promatraju, rijetko im se rugaju. To je iz straha od nevjerojatnog i nepoznatog i nitko im to ne zamjera.

Često se postavlja pitanje nisu li zapravo oni najveći igrači jer koriste takve prilike da se dograbe prezgodnih komada. Iako se o njima jako malo zna, najbliže je istini da su to tipovi koji ne znaju igrati niti nogomet, niti košarku, antitalenti su za svaki sport, a bučica se boje. U srednjoj školi su najčešće bili na margini popularnosti, što nose na trening i kakvi su u društvu izvan teretane - ostaje nepoznato. Homoseksualnost moguća.

5. Hot shots

Lako ih je prepoznati : to su cool frajeri koje svi zavole iako nikad iz prve, najčešće DIF-ovci ili sportaši. Specifični su po tome što uvijek rade vježbe za koje treba puno prostora i koje drugi ne poznaju, najčešće su dobri prijatelji vlasnika ili voditelja teretane i uživaju protekciju, poznaju rad u teretani i drugi kod njih dolaze po savjet, često se uvaljuju suprotnom spolu u međupauzi dok rade svoje.

Kicoši i Luzeri ih vole jer tako lakše upoznaju najzgodnije ženske u teretani, a s Bodybuilderima katkad razgovaraju o stručnim temama. Hot shots su zabavni tipovi koje ćete najčešće poslije teretane naći na pivu u susjednom kafiću.

Hot shots nose kompletnu odjeću za trening, medicinski set, napitke, higijensku torbicu, tuširaju se i dolaze ponovno. Većina su metroseksualci.

ŽENE

1. Žena Kit

Žena Kit.To je nešto izrazito zastrašujuće! Kitovi jesu djevojke koje su svojim dugogodišnjim nemarom prema zdravlju i fitnesu dovele svoje proporcije tijela do pretjeranih veličina. Iako nepopularne u kompetitivnom ženskom okružju zaslužuju počast na hrabroj i ispravnoj odluci. Samopouzdanje i dostojanstvo Kita ozbiljno je naljuljano i iako su drage i nerijetko uhu ugodne za društvo, u teretani se slabo snalaze.

Kit dolazi sa sportskom torbom na trening, ali ona je vrlo oskudno opremljena. U njoj su najčešće patike za dvoranu, ručnik, tablica kalorija i mobitel s točnim satom, jer Kit dolazi na vrijeme i odlazi odmah poslije ne gubeći dokoličarsko vrijeme u teretani.

U većini slučajeva Kitov trud bačen je u vjetar jer nasuprot očekivanjima i želji, stvari će ostati nepromijenjene. Kitovi, kao i neobdareni muškarci, odbacuju primjedbu "Veličina je važna" i smatraju je seksističkom.

2. Mame

MAME!!! Mame su sjajne! Mame su gospođe čija djeca možda već i treniraju u istoj ili nekoj drugoj teretani. Mame su gospođe koje su našle neki slobodni trenutak i iskoristile ga da pobjegnu iz robovlasničko-patrijahalnog doma i lijepo se iskaču na aerobiku.

Mame su svjesne da su ih godine stigle i ne teže da izgledaju kao iz reklame, već u teretanu dolaze da se kikoću, dobrodušno smiju jedna drugoj kako sve pogrešno rade i sretne su pošto nisu kod kuće. U teretani Mame se sjajno zabavljaju, odlaze ispunjene, osvježene i zovu i ostale da im se pridruže.

Mame su zapravo užasni sportaši, neredovite, ne mogu izdržati cijeli trening, neozbiljne, ali baš kao takve jedna su od najvedrijih sitnica koje teretani život znače! Mame su sjajne!

3. Cura iz susjedstva

Cura iz susjedstva je omiljeni lik iz teretane. To je najzabavnija i najkompleksnija osoba. Ulazak u ovu kategoriju zahtijeva određene klasifikacije : ljepota, šarm, kontrolirana pristupačnost, kontinualnost dolazaka, vedro raspoloženje i neizostavna ljepota.

Znači njih ćete lako prepoznati. Cura iz susjedstva redovito trenira, vozi steper, radi vježbe za bedra i guzu, pohađa aerobik i trpi mnoga udvaranja. Cura iz susjedstva uvijek je dotjerana, decentno, sa stilom i ne nosi šminku.

Mrze kad ih se šmeka i kad "kreteni" bulje i jašu po njima, ali upravo se njihov alter ego značajno naslađuje i hrani takvim trenucima, što ih čini sretnima.

Cure iz susjedstva uvijek ostave dojam na suprotni spol i mnogo zavisti na njega. Odnosi unutar te skupine vrlo su kompleksni i nikada se u potpunosti ne zna tko je na koga ljubomoran, tko kome zavidi ili koga živcira, ili se pak simpatizira. Najljepše od Cura iz susjedstva najčešće postaju predmet obožavanja i mržnje drugih djevojaka, rascjepkane između želje da se dive njihovim tijelima ili da ih mrze zbog toga.

Zamršenost ovdje ne prestaje, jer nasuprot svih ostalih kategorija koje su u svojoj suštini i društvenoj interakciji vrlo jednostavne, ovdje je prisutna i tiha borba za moć i vlast. Tako si pojedine individue pripisuju kvalitete lidera i vođe jer smatraju da to na temelju svojih atributa (ljepota, najstariji član, prirodna karizma i dr.) zaslužuju. Uslijed takve situacije dolazi do Tihog Rata.

Cure iz susjedstva odjevene su u uske trenerke, casual majicu za trening, čiste patike i nose mnoge šnalice koje učestalo gube. Svaki muškarac maštao je barem o jednoj, a najčešće o više Cura iz susjedstva. Cura iz susjedstva mašta o idealnom muškarcu koji nigdje ne postoji.

Tihi Rat je stanje odnosa među pripadnicama istoga spola gdje se one međusobno, uz smiješak, koriste svim sredstvima ne bi li omalovažili popularnost druge. Od sredstva kojima se koriste izdvaja se sljedeće: podsmjehivanje zbog greške, nagaziti na tuđi zglob zabunom, kolutanje očima na primjedbu ili vic druge, pričanje lažnih priča punih promiskuiteta i poroka o drugoj, primjedbe o dlačicama, primjedbe o kilogramima, primjedbe o građi, primjedbe o pameti i najpopularnija - pljunut drugoj na leđa.

Uslijed ovakvih zamršenih i kompleksnih odnosa mnoge se nakon treninga vraćaju iscrpljenije i živčanije nego su bile i zaklinju se da je ovo zadnji put da odlazi tamo gdje je "ona koza izluđuje". Nasuprot tome svakoj ženi je to podsvjesno potrebno i one uživaju u tome.

Niti jedan pravi muškarac to ne može razumjeti niti se treba truditi, važno je da uvijek pokaže razumijevanje za priču djevojke - žrtve s kojom razgovara i da joj kaže ono što želi čuti. Mnogi muškarci na taj način ostanu i trajnije vezani uz djevojku-žrtvu.

4. Bodybilderica

Ovo je kategorija na koju ne treba gubiti puno vremena iz dva razloga :

1. Bodybilderice su odvratne i

2. na sreću bodybilderice uglavnom nikada nećete sresti (osim ako se dočepate onih omiljenih časopisa o proteinima). Ženska bodybuilderica je nešto što ni jedna žena ne zaslužuje da joj se dogodi.

5. One Hot Chick

Ovo je skupina na koju ne treba gubiti puno vremena iz dva razloga: ne ne nije riječ o bodybildericama... ali nažalost ista se rečenica mora upotrijebiti, a razlozi su ovi :

1. One Hot Chick je najekskluzivnije - prezanosno - izazovna - i - neodoljivo - prekrasna djevojka i

2. na nesreću uglavnom je nikada nećete sresti.

Članarina u teretani u koju takva djevojka odlazi je toliko basnoslovno velika da takva teretana zapravo uopće i ne postoji, a i djevojka koja bi ulazila u takvu grupu jest toliko savršena da također ne postoji (osim na reklamama naših omiljenih časopisa).

Što One Hot Chick nosi na trening ostaje do daljnjeg nepoznato, zna se samo da joj prokleto dobro stoji i da bi svi to htjeli vidjeti ponovno. Ponekad za jakog sunca, zamagljenog pogleda dok vam znoj s obrve cilja oko, možete vidjeti One Hot Chick kako zakamuflirana u Curu iz susjedstva radno i potiho trenira... da to možda zaista i je ona, a da vi toga i niste svjesni... Ne propustite trenutak...i iskoristite sve prilike koje vam se pružaju!