LEKSIKONI

VEDRI DUH

Zaposlili su vas. Kako? Neka tatina štela preko kuma, prijatelja, stranke... uostalo, nije važno. Važno je da radite. Doveli su vas u kancelariju, dali vam stol i stolicu i ostalo, razumije se. Na vama je da upoznate svoju okolinu i njoj se prilagodite.

Krenimo od uredske opreme:

Stol je koristan da na njega podignete svoje noge, pa da u njega spremate svoje sendviče, kolače i slatkiše.

Računalo je korisno za igranje igrica, dopisivanje s prijateljima, čavrljanje i on-line kupovinu.

Telefon je koristan za duže razgovore s prijateljima i rodbinom.

Upoznavanje nastavljamo s prepoznavanjem da li vam je šef dobar ili nije. Osnovne osobine dobrog šefa su:

- gotovo nikada nije u kancelariji
- nikada ne zabada nos tamo gdje ne treba
- često odlazi napolje i ostavlja vas bez nadzora
- ima rukopis koji je vrlo lako krivotvoriti

Doveli su vas da radite. To vam se uvijek i ne da, ali to nitko ne smije vidjeti. Stoga se uvijek barem pretvarajte da ste zaposleni. To je glavna kancelarijska veština, ako ne želite da vam šef neprestano tovari sve više posla te vam tako krade dragocjeno vrijeme koje provodite čitajući časopise, knjige, rješavajući križaljke i spavajući. Kako to činiti? Kolege će vas iz vlastitog iskustva uputiti na moguće načine:

Uzmite korice priručnika računala te ih zalijepite preko korica najnovijeg bestsellera. Dok čitate roman, povremeno tipkajte po računalu, buljite u ekran i glasno opsujte, tako da izgleda kao da se mučite problemima s računalom.

Umetnite svoj omiljeni časopis ili križaljku unutar nekog kancelarijskog spisa dosadnog naslova, tako da potpuno umanjite vjerojatnoću da će neko gurnuti nos u to. Dok čitate časopis ili rješavate križaljku, povremeno tipkajte po kalkulatoru, klimajte glavom i glasno gunđajte.

Pri tome. redovno prskajte vodu po čelu i ispod pazuha tako da ostavljate dojam da naporno radite.

Tko je vidio samo raditi i raditi! Zato postoje kancelarijske igre i razonode za koje postoji niz znanstveno obrađenih mišljenja o pozitivnom psihologijskom učinku na radnu uspješnost.

Naravno, danas je igranje kompjuterskih igrica jedna od najomiljenijih kancelarijskih razonoda. Međutim, ne treba zanemariti ni tradicionalnije igre i razonode koje su generacijama kancelarijskih radnika pružale prijeko potrebno opuštanje u razbijanju monotonije dnevne kancelarijske rutine.

Npr. pravljenje aviona od papira, gađanje gumicama; temeljne kancelarijske igre kroz povijest, jednako vrijedne i danas.

Maleni košarkaški koš ili mini pikado koji možete pričvrstiti na zid blizu svoga stola još je jedna odlična ideja koja vam može pomoći u ispunjavanju dosadnog kancelarijskog vremena između pauza za kavu, ručak i odlaska kući.

Sjedeći kancelarijski život, cjelodnevo sjedenje na svojoj stražnjici, izjedanje čokoladnih keksića i ispijanje kave može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Zato morate naći vremena i u svoj radni dan uvrstiti neke od kancelarijskih vježbi: npr.

- podignite u zrak srednji prst iza šefovih leđa. Ovu vježbu ponavljajte najmanje 50 puta na dan, izmjenjujući ruke.
- najmanje 10 puta na dan prikradite se šefu iza leđa i radite pokrete kao da ga želite ritnuti u stražnjicu.

Kombinirajte vježbu pod 1. i 2. uz prethodno trčanje, preskakivanje i poskakivanje u uredu u svrhu potpune i cjelovite tjelovježbe.