LEKSIKONI

VEDRI DUH

Ukoliko ste nekom prilikom davali mački tabletu koju je veterinar prepisao, znate koliko je to teško, a ukoliko to trebate učiniti... savjetujemo da pročitate što vas čeka:

1. Uzmite mačku i smjestite je na lijevu podlakticu, kao da držite bebu. Smjestite desni kažiprst i palac s obje strane mačjih usta i nježno pritisnite obraze istovremeno držeći tabletu u desnoj ruci. Kad mačka otvori usta, ubacite tabletu. Dopustite mački da zatvori usta i proguta.

2. Pokupite tabletu s poda i mačku iza kauča. Smjestite mačku na lijevu ruku i ponovite postupak.

3. Pokupite mačku iz spavaće sobe i odbacite mokru tabletu.

4. Uzmite novu tabletu iz pakiranja, smjestite mačku na lijevu ruku, istovremeno lijevom rukom čvrsto držeći šape. Prisilno otvorite čeljust i gurnite tabletu u dno usta desnim kažiprstom. Zatvorite usta i držite ih zatvorenima dok odbrojite do deset.

5. Pokupite tabletu iz akvarija i mačku iz ormara. Pozovite supruga iz vrta.

6. Kleknite na pod s mačkom čvrsto ukliještenom između koljena, držeći joj prednje i zadnje noge. Ignorirajte potmulo režanje koje dolazi od mačke. Supruga navedite da joj čvrsto drži glavu jednom rukom, dok joj vi u usta gurate drveno ravnalo. Skliznite tabletu niz tavnalo i žustro istrljajte mačkin vrat.

7. Pokupite mačku sa karnišne, nabavite novu tabletu iz pakiranja. Zapišite sebi podsjetnik da morate kupiti novo ravnalo i zakrpati zavjese. Oprezno počistite razbijene figurice i vaze s polica i ostavite ih sa strane za kasnije lijepljenje.

8. Zamotajte mačku u debeli peškir i supruga zamolite da legne na mačku tako da joj samo glava viri iz njegovog pazuha. Stavite tabletu na kraj slamke, olovkom mački prisilno otvorite usta i snažno puhnite u slamku.

9. Pročitajte uputstvo s kutije tableta i provjerite da nisu štetne za ljude, zatim popijte pivo da odstranite ukus tablete. Zalijepite flaster na ranu na ruci supruga, pa hladnom vodom i sapunom operite krv s tepiha.

10. Pokupite mačku iz komšijine garaže. Uzmite novu tabletu. Otvorite još jedno pivo. Stavite mačku u kuhinjski ormarić, zatvorite vrata ormarića na mačkin vrat, tako da samo glava viri. Desertnom žlicom odlučno otvorite usta mački. Elastičnom gumicom ubacite tabletu u grlo.

11. Nabavite šrafcinger iz garaže i ponovo montirajte vrata kuhinjskog ormarića. Popijte pivo. Dohvatite flašu rakije. Stavite hladne obloge na obraz i provjerite datum kad ste zadnji put dobili injekciju protiv tetanusa. Dezinficirajte povrede na obrazu gazom namočenom u šljivovicu. Bacite pocijepanu majicu koju ste nosili i uzmite novu iz spavaće sobe.

12. Pozovite vatrogasce da skinu mačku s drveta preko puta. Ispričajte se susjedu koji se zabio u ogradu dok je nastojao izbjeći mačku. Uzmite posljednju tabletu iz kutije.

13. Zavežite prednje noge prokletog skota konopcem za trpezarijski stol, nađite debele građevinske rukavice u garaži. Ugurajte joj tabletu u grlo i nakon toga veliku kvrgu mesa. Slobodno budite grubi. Držite glavu vertikalno i salijte pola litra vode u grlo kako bi se sprala tableta.

14. Popijte ostatak šljivovice. Zamolite supruga da vas odveze na hitnu pomoć, mirno sjedite dok vam doktor sašije prste i podlakticu, pa odstrani komadiće tablete iz desnog oka. Na putu kući nazovite prodavaonicu s namještajem i naručite novi stol.