LEKSIKONI

VEDRI DUH

Što valja, a što ne valja raditi određenim danima u tjednu. naučite primjenom iskustvene metode koju su primjenjivale naše bake. Naučite i širite nauk. Pridržavajte se ovih kanona, ovdje leži mudrost!

Kako mi je pričala baka, svaki dan Božji ima svoje. I svaka radnja u njemu ima svoje mjesto!

Ponedjeljak je sretan dan za nove rabote, ali ne valja putovati. Odraditi što imaš oko kuće, popravi oluk, opravi tarabu, prikucaj ekser, zakrpi čarape, a na put samo preko šora.

Utorkom nema krštenja, nema vjenčanja ni svadbe, a ne valja ni da se pere veš ni platno sapira.

Srijeda je dan za pos'o tokom kojeg žene ne trebaju ništa raditi. Dakle, sve četiri dižite u vis i tako bez gaća, jer jučer nisu oprane, sačekajte četvrtak, samo pazite na pos'.

Četvrtak je dobar za početak posla. Sve novo što načnete u četvrtak, rodiće i urodiće plodom. Ako tad operete veš, sljedeći put imaćete gaće i za srijedu. Četvrtkom tko mnogo laže, neće mu roditi žito sitno.

Petak je dan za svršavanje započetog. Tada se ništa ne posuđuje. Ide se u kavanu, može rakija, može pivo. Tko posti veći pos', neka pazi da mu ne sipaju što alkoholno u vodu ili podmetnu slaninu u prazan sendvič. Posavjetujte se s popom ili farmaceutom.

Subota je nesretan i glup dan, zgubidan. Kad nisu zadušnice, mnogo je dosadno. Inače, OK je subota.

Nedjelja je vrijeme odmora kada ne valja ništa raditi. I božja riječ je bila jasna, nedjeljom ništa ne radi, već angažiraj ateistu da radi za tebe, jer njemu i tako nema spasa.