LEKSIKONI

VEDRI DUH

Malo ćemo zaokružiti ljeto, doba kada je sve podređeno turizmu i to ne iz velike želje da se naše skromno gospodarstvo izvuče iz krize već zato što su pare hitno potrebne za izlaske. A koja je razlika u zabavljanju mještana i stranaca, pročitajte...

Kontinentalci tako ljeto provode na moru, mijenjaju klimu, mjesto, ljude oko sebe, prilagođavaju se navikama i dnevnim aktivnostima mještana... Domorocima, koji žive u tom mjestu, odjednom se cijeli svijet okreće naglavačke dolaskom svih tih nepoznatih ljudi! Pa, dakle, kako na to sve gledaju turisti, a kako domaći?!

Turistima (većinom kontinentalcima) odlazak na more znači nedjelja, dvije (tri, četiri... zavisno od toga ima li tata kožnu fotelju ili pakira sladolede) lude zabave, neprospavanih noći, novih poznanstava, barenja, opijanja, kupanja, zezancije s ekipom i svih ostalih ljetnih draži.

Večernji izlasci su obavezni, a cijelu se noć partija, nazdravlja (jednom, drugom, ekipi, konobarici, dok već negdje pred jutro izlaze biseri poput nazdravljanja satovima, čašama, nožnom palcu, pingvinima, Mickey Mouse-u, maramicama i sl.), slavi 'ko zna što, otkrivaju se novi kapaciteti želuca, nova interesantna mjesta za "olakšavanje", i onda se pred jutro ekipice polako počinju vraćati "kući"...

Vratimo se mi na turizam i njegove sudionike...

MJEŠTANI

Djevojke

Preko dana rade najčešće kao konobarice, ukoliko su u jutarnjoj smjeni popodne će, zavisno od sadržajnosti protekle noći, provesti prikupljajući snagu za još jednu ludu noć ubijajući oko na par sati, a onda na večernju kavicu (čitaj: dnevna doza tračeva "ko je s kim završio" i "ima 'ko novi") odnosno popodne na plaži s ekipom, skupljajući boju, snimajući novopridošlice i koketirajući sa "starim gostima".

Dok mještanka nosi hranu, budno prati ljude oko sebe. Mještanke imaju svoju ekipu na plaži, ali one rijetko uskaču u prvi plan, češće leže jedna do druge k'o sardine, tu i tamo se malo okupaju, rijetka su kikotanja i vrištanja, tu se mirno i potiho raspravlja o momcima i proteklim događajima i to u takvim šiframa da bilo tko neupućen, tko načuje razgovor, nema pojma o čemu pričaju.

Za večernji se izlazak bira najfinija robica, koje se ne bi postidjela ni djevojka na maturalnoj večeri. Zaista, u utisak se puno ulaže! Šminka, narukvice, ogrlice... sve je to posljednja moda za koju bi ljudi mogli pomisliti (s obzirom da selo većinom ima poštu, 2 prodavaonice, par birceva i 2 ulice) da ovdje nikad neće doći! Ali postoji televizija, neki veći grad gdje se ide u srednju školu, a postoji i ogromna želja za dokazivanjem kako one nisu ništa lošije od kontinentalki koje znaju doći s putnim prtljagom J.Lo.

Mještanke će večer provesti u najposjećenijem bircu, većinom u društvu nekih stranaca koji će ih častiti, a kasnije, njihovim navođenjem i odvesti u neki obližnji night club gde će djevojke plesati, bariti i na kraju doći kući u rane jutarnje sate s još jednim trofejom o kojem će se sutradan raspravljati. Ali avanture mještanki ne idu na sva zvona, vješto se skrivaju od nepoželjnih očiju i za to znaju samo oni koji trebaju znati. Ukoliko je plijen bio "dobar", neće biti skrivanja.

Devojke tijekom godine najčešće imaju stalne momke, i to nekog od mještana, kako bi se ubili dosadni jesenski i zimski dani, ali dolaskom ljeta oboje žele predah kako bi iskusili nešto novo, sklonili se iz monotonije i osjetili vreli život kako im juri kroz vene. Jer to je njihovo doba godine, ta dva mjeseca kada cijeli svijet dolazi u njihovo malo mjesto i one znaju da to moraju iskoristiti najbolje što mogu jer popravni ispit je tek za godinu dana, do onda 'ko živ 'ko mrtav!

Ima i onih djevojaka koje vole svoje momke i jednostavno žele da ljeto što prije prođe i da sve one djevojke koje su došle i zaokupljaju pažnju njihovih momaka već jednom odu svojim kućama i njih ostave na miru... ali to su endemične vrste... većina želi upoznati nove ljude, osjetiti nove ljubavi, iživjeti se u ta dva mjeseca za cijelu godinu!

Momci

Preko dana su također najčešće zaposleni, rade kao konobari, ali i u svojoj struci, dok ima i onih honorarnih ribara koji idu trbuhom za parama za izlazak! Prije, između ili poslije posla možemo ih naći na plaži (oni ne bi mogli kod kuće zaspati popodne, koliko god iscrpljeni bili, znajući da djevojke u bikinijima šetaju plažom). Najbučniji su, najbrojniji, skaču sa stijena, molova, kamenja i svega pristupačnog na najneobičnije načine kako bi privukli pažnju djevojaka, što im najčešće i uspijeva. Nema sramežljivih, nesigurnih likova u toj ekipi. Svatko zna što hoće, neće se ustručavati to dobiti, ali ako djevojka ne prihvaća igru neće mu dugo trebati da se obrati drugoj! Upada se na bezbroj različitih spika, nakon nekog vremena shvatite da je većina na istu šemu, al' ljeto je i nikoga nije briga.

Većina tih momaka su totalni ženskaroši i tijekom ljeta skupe zaista zavidnu kolekciju. Ako im se neka djevojka sviđa, doći će do nje, pričati, zezati se... Ako trza, priča se nastavlja navečer, ako ne, ide se dalje. Ne gubi se vrijeme na razmišljanje, ljeto je kratko, a s odlaskom ljeta odlaze i svi komadi tako da nema smisla gubiti vrijeme, djeluje se sad i odmah! Momci za izlaske najviše vremena posvećuju frizuri, dok na sebe pobacaju što im prvo padne pod ruku, vjerujući u svoj besprijekorni šarm. Gotovo svi imaju neko prevozno sredstvo, iako nije baš jasno zašto im roditelji kupuju kola sa 17 godina kao "gotta have" kad od jednog do drugog kraja mjesta ne može biti više od 15 minuta pješice (eto otkuda potiču sve one priče o lijenim Crnogorcima).

Uglavnom, kad zbare djevojku vode je na neko skrovito mesto pod zvijezdama, napune joj glavu svakakvim glupostima (iako su one svjesne da su sve to gluposti, koga briga... ljeto je!) i slijedi još jedna nezaboravna noć i vraćanje kući ranom zorom, a s odmora s prekrasnim uspomenama (ako dotični nije već sljedeći dan prešao na drugu pred vašim očima, to zna malo zeznuti lijepe uspomene). U svakom slučaju, avantura sa mještaninom je nezaboravno i kratko iskustvo od kojeg se (gotovo nikad) ne može očekivati ništa više od toga. Ako mještanke imaju tijekom godine momke, znači da i mještani moraju imati djevojke (kako smo ovo samo mudro zaključili)! Ali i njima je ljeti na pameti samo zabava, druge djevojke i ludi provodi, dok ujesen redovno završavaju u naručju svojih djevojaka, sve do idućeg ljeta...

STRANCI

Devojke

Strankinje će se probuditi rano poslijepodne, otići na plažu, tamo popiti kavicu i leći na strateško mjesto koje momci ne mogu zaobići! Najčešće ih je dvoje, troje u grupici i one često kikoću, špricaju se, lickaju svim mogućim kremama i uljima, a na plažu nose par putnih torbi kako bi im sve bilo pri ruci (koja bi strahota samo bila da se odjednom zaželi slikanja, a pri ruci joj nisu barem bojice!?)! Mještani ih brzo snime (vjerojatno zato što se toliko trude privući pažnju), i to se gleda koje još nisu uhvatile boju jer znaci da su nove i da ih još nitko nije uhvatio! Čehinje, Njemice, Poljakinje, neizostavne Italijanke redom padaju na naše drage domaćine.

Nismo sigurni kakav je to šarm u pitanju kada svi jedva natucaju jako loš engleski (e pa mora da je u tome stvar - one nemaju pojma što im ovi pričaju), ali sa sigurnošću se može utvrditi da barem 80% turistkinja iz drugih zemalja padne na mještane! Naše kontinentalke su pak nešto izbirljivije, koje su navikle na veliki izbor ali i njih zna smesti otvorenost i šarmantnost mještana, iako se puno češće orijentiraju na strance.

Kontinentalke koje godinama dolaze u isto mjesto već poznaju cijelu domaću ekipu pa se i druže s mještankama i zezaju sa mještanima. U ovom slučaju su puno češće ljetne avanture pošto se dolazi svake godine pa postoji opcija "repeat"! Inače, djevojke se također dolaze zabaviti, odmoriti se, napuniti baterije, i neizostavno... bariti! U njihovim se gradovima tijekom cijele godine vuku neke duge ljubavne priče, barenja po mjesec, dva, komplicirani zapleti i sl., dok je na odmoru opuštena atmosfera, prilike se ne propuštaju jer ne znaš što ti drugi dan donosi, sve se nekako poslaže... i svima paše... pa zašto kvariti?! Ljeto je!

Momci

Kao prvo, nikad ne dolaze sami, grupica od 3-4 mladića je neki minimum. momci gotovo uvijek imaju kola pa se ne ograničavaju samo na mjesto gdje su odsjeli nego plaže i po svim obližnjim mjestima snimajući situaciju. Mještanke ih brzo uoče i daju do znanja da bi ih htjele upoznati, ali najčešće se poznanstva sklapaju u kafićima ili pak uvečer (bilo to na plaži ili u bircu). Momci se kao prvo na more dolaze izpuhati, pobjeći od matoraca i nedjelju, dvije nikome ne polagati račune, ne prati zube, ne mijenjati čarape, ne spuštati WC dasku, ne jesti kuhanu hranu, i što je najvažnije, dolaze s jednim od dva cilja. Dakle, zavisno od toga kakva je ekipa, momci će na zajedničko ljetovanje ići da bi se dobro zabavili s ekipom ili da bi barili. Kada ide veće društvo, barenje nekako pada u drugi plan i jedino ako neka djevojka jako zapadne u oči i bude jako "dostupna" dečko će izabrati nju, a ne ekipu s pet litara vina na plaži, ali i to samo zato što imaju "potrebe".

Na žalost (djevojaka), takva barenja su najčešće na jednu noć (ako ne i kraće) jer ekipa je ekipa, a bez ekipe se ne može! Postoje naravno i sretnije priče, ali žalosna istina je da se naši kontinentalci na more dođu isprazniti i opiti, ako usput nešto i "pokupe" to dođe kao bonus.

Svima je ljeto svetinja, svi ljeto smatraju nekom vrstom ispusnog ventila. To je razdoblje kada je sve dopušteno, hormoni divljaju, tenzije su intenzivne i sve nelogično odjednom postaje savršeno logično. I one "hard to get" po putu posiju ono svoje "hard". Ljeti se ne razmišlja, ljeti se instinktivno i nagonski djeluje, nema puno kompliciranja, sve se dogodi tako brzo, a ostavlja neizbrisiv trag na našoj duši! Zato ljudi, i kad ljeto prođe, imajte na umu da će ih biti još i da će svako od njih ostaviti neku priču, neki trag, neku uspomenu koju ćete nositi u srcu i čiji će vas spomen grijati u hladnim zimskim noćima!

Prema: www.opusteno.rs