LEKSIKONI

VEDRI DUH

Pravilo:

Čim vidiš vidno unesrećenu osobu, oma joj pruži prvu pomoć, jer ne zaboravi, ti bi mogo biti sutra u istoj situaciji. To je isto kao što postoji šoferska solidarnost, tako i postoji alkoholičarska solidarnost.

Evo primjera iz prakse:

Unesrećeni leži na po puta

Baš sam izašo malo iz bircuza da uhvatim zraka i primijetio sam kako unesrećeni leži na po puta. Odma sam pohito, jer sam mislio da nije najgore. No, čim sam prišo, čuo sam kako unesrećeni glasno hrče, te stavijo rukice pod glavu. Imo je približno 50-tak godina.

Što učiniti?

Spičiti dva-tri šamara da unesrećeni dođe sebi. Ako unesrećeni kaže: "Pizdatimaterina, koji ti je ku*ac, jesi ti normalan?", znači da je unesrećeni dobro te nije pao, već samo malo prilegao, pa ga hitro sklonite s puta.

Spičio sam dva-tri šamara, al nije pomoglo?

Onda niste spičili dovoljno jako pa ponovite postupak.

Spičio sam opet dva-tri šamara, al' opet nije pomoglo?

Pa kad pičiš šamare ko pič*ica, a ovdje pričamo o unesrećenima od alkohola, a ne kliničkim mrtvacima!!!

Spičili ste dva-tri šamara, ali nije pomoglo?

Provjerite, dal' unesrećeni diše, pa mu pomirišite oko usta što je pio. Žvaljenje unesrećenog je strogo zabranjeno, oslušnite rad srca i ako srce radi sklonite unesrećenog s puta i brzo zovite Hitnu.

Zvao sam Hitnu, al me kuliraju?

E, to je najčešći slučaj, zovete Hitnu i kad im kažete da je unesrećeni unesrećen od alkohola, oni vam mirno saopće preko telefona: "Boli nas ku*ac, ko ga je*e, a i tebe isto. Ti si svoje uradio, sad možeš ići, a ko njega je*e."

Al' ja sam alkoholičar i alkoholičarski kodeks časti mi ne dozvoljava da ostavim brata po oružju u nezavidnoj situaciji!!!

Tako je, bravo! To se zove alkoholičarska solidarnost. Evo što ćete uraditi. Dovest ćete alkoholičara u kolko, tolko mobilno stanje i pitati ga gdje stanuje, da biste ga mogli isporučiti njegovim bližnjima.

Nešto mumlja, al sam razumio da mi neće reći gdje stanuje?

E tu treba vještine i strpljenja. Samo mu mirno odgovorite: "Čuj stari, ako tebi paše da te ja vučem cijelu noć u krug, paše i meni!" nakon pola sata kruženja, saznajete adresu. Samo pazite, on će vas moliti da stanete, a vi mu odgovorite da kaže gdje stanuje pa ćete ga onda spustiti.

Spustio sam unesrećenog da se malo odmorim i on se oma sklupčo i stavio rukice pod glavu i hrče?

Ništa zato, dva-tri šamara, dižemo ga i nastavljamo put. Sad znamo točnu adresu, pa nije problem.

Unesrećeni mi cijelim putem psuje mater i kaže mi da će me prebiti kad ga spustim?

Ne nasjedajte, jer čim spustite unesrećenog, on će opet zahrkati. Pravite se gluhi.

Unesrećeni cijelim putem sabotira hodanje pa vam ga je teško nositi?

Ako unesrećeni sabotira hodanje pa se objesi o vas i vuče noge po zemlji, jer hoće da ga spustite kako bi ponovo zaspao, ne sekirajte se. Lagano spustite unesrećenog na leđa, pa ga uhvatite za obje noge i nastavite ga vući. Nakon 5 metara vučenja unesrećeni urla: "Jebemtimater pa ti nisi normalan!! Pusti me!!!" Nakon 10 metara unesrećeni opet surađuje, pa ga možete nositi kako se nose normalni alkoholičari.

Napokon cilj.

Stigli ste do kuće unesrećenog i lagano ga spuštate pred vrata pa pozvonite. U mom slučaju radilo se o alkoholiziranoj oženjenoj muškoj osobi cirka neki 58 godina. Vrata mi je otvorila njegova supruga. Odmah priopćite njegovoj životnoj suputnici, da ste joj doveli muža živog i zdravog, ali malo pod gasom, i da ste ga pokupili s puta gdje je htio malo dremnuti. Bitno je reći gdje ste ga pokupili kako bi odbacili sa sebe svaku sumnju da ste bili i pili zajedno s unesrećenim i da niste odgovorni za postupke unesrećenog.

Gospođa će vam se kulturno zahvaliti: "Gospodine vi zaista imate veliko srce kad ste tolko vukli mog čovjeka. Hvala vam!"

Vi odgovorite: "Ništa gospođo, to je alkoholičarska solidarnost!"

Gospođa: "Molim?"

Vi: "Ništa, ništa. Sve najbolje. Laku noć."

Taman ste krenuli, a začujete glas ljubazne gospođe kako se obraća svom izabraniku: "Ulazi u kuću pizdatimaterina! E, saćeš mi fasofat majkutijebem pijanu da ti je*em!"

Tu unesrećeni tiho kaže: "Ali maco, samo sam jedno popio", te se stane poslušno umiljavati ko kerić.

E tu vam sine pomisao, kako ste trebali otići po njegovu ženu (kad vam je dao adresu), a ne ga vući dva kilometra, jebemmusumpor da mu je*em!

Posuđeno iz: www.opusteno.rs