LEKSIKONI

VEDRI DUH

Njemački jezik je relativno lak. Za onog tko zna latinski, i tko je naviknuo na padeže, njemački jezik ne predstavlja neku teškoću. To je ono što profesori njemačkog kažu na prvom satu, ali... A onda počinju držati predavanja sa der, die, das, den itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. A to znači lako.

E sada ćemo zato na sljedećem primjeru i dokazati koliko je njemački jezik lak i jednostavan. Kao prvo, potrebna nam je jedna knjiga na njemačkom jeziku. Radi se o jednoj prelijepoj knjizi u skupom platnenom povezu, koja je izdana u Dortmundu, a koja govori o običajima u plemenu Hotentota (njemački: Hottentotten).

Knjiga govori o tome kako klokane (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na njemačkom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tkaninom (Lattengitterkotter), a kada su u njima i klokani, to su onda (Lattengitterkotterbeutelraten). Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubojicu (Attentater), optuženog da je ubio majku (Mutter), također iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog djeteta (Stottertrottel). Ta se majka na njemačkom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubojica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za klokane (Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo pobjegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobjedonosno uzviknuo:

- Uhvatio sam ubojicu (Attentater)!

- Što? Koga?, upitao ga je poglavica.

- Pa, Lattengitterkotterbeutelratenattentater ! Uzvrati ovaj.

- Kako ? Ubojicu iz kaveza za klokane prekrivenog tkaninom ? upita poglavica.

- Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentater (ubojica majke priglupog i mucavog djeteta), reče ratnik.

- Pa naravno, reče poglavica, samo si mi odmah trebao kazati da je to u stvari Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater!

Eto vidite, njemački jezik je izuzetno lak i jednostavan, samo se Vi trebate dovoljno zainteresirati za njega.