LEKSIKONI

VEDRI DUH

Ribe se najlakše love na klasičan način, tj. mrežom. S tim što bi se mreža razapela preko ulice, a one samo da uleću. Posle vam još preostaje da otrebite koje su loše i pustite ih kućama, a dobre da čuvate u kadi ne bi li se do upotrebe održale u svežem stanju.

Kod nas s proizvodnjom tih mreža još nije uređeno kako treba, pa pošto se do istih teško dolazi, ribe se najčešće pecaju individualno, što će reći jedna po jedna.

Mamaca ima raznih: ribu možete uhvatiti na glistu, na crva, na hleb, na mehanički mamac, na mušicu ili na sačmu.

Na glistu se ribe hvataju na opšte poznat i širom sveta priznat način. Bolje reći načine: neki kažu da ih ima devedeset dva, a neki opet poznaju jedva desetak. Tu, kao što znate, sve zavisi od same gliste. Ako vam ista nije u najboljoj kondiciji, možete pokušati sa crvom.

Kao crv vam nagriza dušu., kao proganjaju vas, kao patite, kao potonuće vam lađe, kao čovečanstvo vam se svalilo na pleća, a riba je ta koja će da se pobrine za vas, grleći vas materinski perajima.

Ako nemate pametnija posla i ako za vas vreme ne predstavlja novac, možete probati da hvatate na hleb. Ovaj se metod u načelu ne preporučuje i ja poznajern mnoge veselnike koji su se silnih ručkova i naročito večera naplaćali, pa ipak su im druge badže, skidale ribe ispred nosa.

Daleko je bolje s mehaničkim mamcima: oni se ne troše tako lako i na jedan isti mamac možete nahvatati teoretski neograničen broj riba. Ima ih raznih i sa opštim prosperitetom zeemlje, i naglim porastom standarda određenih grupacija građana, mamci vam postaju dostupni u sve većem izboru.

Samo šta su se i ribe izbezobrazile: ne tako davno, dovoljno je bilo imati mašinicu za seckanje noktiju, prošvercovanu tajnim kanalima iz Beča, a malim japanskim tranzistorom mogli ste zbariti i po desetak riba na dan na masovnim izletima u prirodu prilikom prvomajskih praznika ili, na primer, na plaži.

A danas ima i takvih riba koje ne trzaju na "audi", "saab" ili i sam "pežo sen-sankatr" sa krovom na dugme. Neke neće da se uhvate ni na vikendicu kraj rukovodilačkog letovališta u Brelama!

Znam jednu koja nije htela na jahtu! Zaintačila se ko magare na mostu, samo što ne reve.

E sa takvim nenormalnim ribama na psićkoj bazi treba ići na mušicu: kao malo ste zvrknuti, kao fali vam daska, kao udareni ste, pa joj kupujete cveće... A ako ste primetili da se redovno pere, moj vam je savet da stegnete zube, zažmurite, pa je poljubite u ruku: čovek i ne sluti kolike su ribe spremne da padnu na takvu perverziju.

Na kraju - sačma. Lov sačmom zakonom je zabranjen, jer se tako riba ubija na mestu i uopšte nije u prilici da se brani. Sačmu stoga poseduje samo mali broj srećnika. Njima je dovoljno da pogledaju ribu, a ona već prevrće očima i, što je još važnije, prevrće se na leđa. Ako im se baš trudi, onda se još i nasmeše, sa istim rezultatom. Kad se reše da otvore usta, dovoljno im je da ribi dunu u uvo ... Priča se o nekirn sačmarima koji jednim duvom u uvo obore i po desetak riba. Srećom, takvih ribolovaca nema mnogo. Sačmari se ili rađaju, ili to postaju po položaju. (Vidi detaljnije u biografijama slavnih).

Još da vas podsetim na tri zlatna pravila ribolovstva koja uvek morate imati na umu:

1. Između dobre ribe bez gajbe i nešto lošije ribe sa gajbom, uvek se opredeljujte za drugu: na kraju vam sve dođe na isto, a što biste trackali svoje čaršave.

2. Čuvati se riba koje vas pecaju, jer to i nisu ribe u pravom smislu reči, a u narodu su poznate pod imenom "sitna riba pljuckavica".

3. Posle upotrebe ribu ni u kom stučaju ne ostavljati u kući, već je zaviti u novine od juče i strpati u kantu, pa istresti u otvor za smeće. Ako imate nekog dobrog prijatelja koji je u nuždi i voljan je da je prihvati slobodno mu možete svoju upotrebljenu ribu dostaviti na dalje rabljenje. Ako vam je smeće sneruke, ribu zavijenu u hartiju zavežite kanapom i zafrljačite kroz prozor. Ovo učinite samo ako ste u stanju da dobacite daleko. U protivnom riba može pasti na terasu komšiji ispod vas, a ako se tako što već desi, taj vam neće ćutati: sve će ispričati njegovoj ženi, a ova opet vašoj, čim joj se za to ukaže prilika.


Preuzeto iz: Mirjana Stefanović,
SAVETI ZA PECAROŠE ili kako uloviti ribu, "Polja" br. 159/1972.