LEKSIKONI

VEDRI DUH

Svaki čovek može naći krušku spram sebe, pa da sa nje pada.

Šta ja govorim!

Svaki čovek ima krušku naspram sebe, pa se ili na nju penje, ili sa nje pada.

Kruške za penjanje i padanje jesu jedna od onih stvari koje život čine vrednim življenja, a čoveka razlikuju od životinje.

Ima krušaka na koje se čovek popne za tili čas - prosto kao da su polegle po zemlji, pa ih, i ne znajući šta čini, zajaši bez iole napora. Ima krušaka koje čuče, koje kleče, koje normalno stoje, krušaka na koje vas drugi iznesu na rukama, a i takvih koje se uzdrupče na vr' vr'a najviših planina, čvornovate i nepristupačne kao sam đavo.

Al' svejedno, bila mala il visoka, sa nje ćete kad-tad pasti.

Nema ko je ostao. Za takve se još ne zna. Takve istorija ne beleži. Svi su pali s neke kruške.

Pa i iz majčine utrobe kad se pomolimo, to je već prva kruška iz koje smo pali, inače se pada ili zato što je kruška crvljiva, pa se slomi grana, što poduva jači vetar, ili prosto - jesen dođe, kruško moja...

Zato ja uvek nosim jastuk, pa prostirem: kad ću već da padnem, bar da se ne ugruvam! Ima nekih koji jastuk selotejpom prilepe spreda ili straga, pa se toliko naviknu na njega da im on postane kao neki deo njihovog sopstvenog tela, ali to baš nije estetski, jerbo onda čovek izgleda debo.

Među kruškama ima za biranje - visoke i niske kruške, a tu se opredeljujete po onoj narodnoj "ko visoko leti, nisko pada". Penjanje visoko iziskuje napore, što zna svako kome se lift u kući ikada pokvario. Tu se čovek zaduva, pa dobije lupanje srca, pa posle upalu mišića, pa ne može da diše. Moj vam je savet da pustite zamlate nek se zaleću, oni se ne bi ni zvali zamlate da posle svima ne podele ono što su uhvatili.

I onda imamo ovakvu situaciju: dok Prometej dreždi zakovan na kavkaskoj steni, a sve zbog toga što je krao vatru, pametni sede u naslonjačama kraj kamina i pale cigare "ronson" upaljačima. I to nek vam je za nauk.

Zato čim primetite da s kruškom, na kojoj ste, nešto nije u redu, a vi lepo gledajte da se prebacite na neku koja će vam manje komplikovati život. Na takvu koja obećava duži i trajniji boravak, a usto postavlja skromnije zahteve.

A kad dode stani-pani, odnosno, više pani nego stani, vi onda panite svakako na jastuče koje u tu svrhu uvek imate u pripravnosti. I sa padobranom, ako vam je pri ruci.

Kažu da pomaže i kišobran, samo ako se otvori na vreme.

 

Preuzeto iz: Mirjana Stefanović, SAVETI ZA PADANJE S KRUŠKE ili kako podmetnuti jastuče, "Polja" br. 166/1972.