LEKSIKONI

VEDRI DUH

Čovjek ne komunicira s drugim ljudima samo rječju. On to čini i pokretima ruku i glave ili drugih dijelova tijela kojim se popraćuje govor, izražava neka misao ili osjećaj - pokretima koje zovemo gestama. Riječ je o oblicima neverbalne komunikacije koji u određenim slučajevima mogu i zamijeniti usmenu.

Među tim gestama je i pokazivanje srednjeg prsta na ruci, što je praktično postalo prilično rašireno sredstvo komunikacije. Nervozni vozači često ga koriste u nemogućnosti verbalnog okršaja u prometu. Gotovo svako jezično područje na svijetu razumije značenje ove vulgarne geste koja pokazuje mišljenje o nekoj osobi. Što ona zapravo znači? S popriličnom sigurnošću znanost joj pripisuje falusno značenje.

Njezina povijest seže u antičko doba, u vrijeme grčkih drama i tragedija i starorimskih uprizorenja. Iz povijesnih zapisa znamo da se koristila i na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. Zvali su to Digitus Impudicus ili "drski prst". Doduše, u starom je Rimu ovaj "bestidni prst", kako su ga još nazivali, bio i poziv na homoseksualni seks.

Ova gesta, dakle, bilježi višetisućljetnu upotrebu sve do današnjih dana.

U to se uklapa i anegdota koja se vezuje uz borbu francuskih i engleskih vitezova za prevlast u sjevernoj Francuskoj tijekom Stogodišnjeg rata. Prije bitke kod Agincourta 1415., jedan Francuz, očekujući nadmoćnu pobjedu nad Englezima, predložio je da se zarobljenim engleskim vojnicima odsiječe srednji prst. Naime, bez srednjeg prsta bilo bi nemoguće razvlačiti poznati engleski dugački luk napravljen od prirodnog drveta engleske tise, što bi ih onesposobilo za buduću borbu. A udarna snaga engleske vojske bili su upravo ti velški strijelci s dugim lukovima. No, malobrojniji Englezi uspjeli su, upravo zahvaljujući svojim dalekometnim strijelama, katastrofalno pobijediti brojčano nadmoćnije Francuze. Znajući za francusku prijetnju odsijecanja srednjeg prsta, Englezi su se rugali pobijeđenim Francuzima mašući srednjim prstom govoreći: vidi još uvijek možemo razvlačiti svoje lukove. Ovo ruganje preraslo je u oblik rugajućeg pozdrava.

Ovom gestom se bavi i pravna struka. Ugledni američki profesor prava Ira P. Robbins u svom radu iz 2008. godine razglaba pravne aspekte pokazivanja srednjeg prsta. Zanimljivo da je pokazivanje  ovog dijela ljudskog tijela postalo i dijelom pravnog poretka.

Čelnik krajnje desnice i zamjenik kancelara Austrije Heinz-Cristian Strache tužio je skupinu aktivista krajnje ljevice "Linkswende jetzt" za javno vrijeđanje nakon što su, prije prošlogodišnjih izbora, objavili video u kojem njihovi pristaše nabrajaju razloge zašto bi rekli "Fuck Strache" pritom pokazujući srednji prst. Prizivni sud u Beču je potvrdio presudu nižeg suda odbacujući tužbu s obrazloženjem da se političko mišljenje može izraziti na provokativan i šokantan način, te je kao takvo sastavnim dijelom fundamentalnog prava na slobodu mišljenja. Presudom da građani političarima smiju opsovati ili pokazati srednji prst uz preduvjet da za to imaju dobro opravdanje, konstituirano je Pravo na pokazivanje srednjeg prsta.