IZJAVE

VEDRI DUH

Dječja logika je fantastična, a njihova usta nezaustavljiva. Mnoge su priče tako ispričane, a djedovi i bake najradije govore o svojim doživljajima s unucima, pa tako i:

1. Moj mali unuk nazvao je neki dan da mi čestita rođendan. Pitao me koliko imam godina, a ja sam mu rekla "imam 62 godine". Moj je unuk na trenutak šutio, a onda je upitao: "A jesi li počela u 1?"

2. Nakon što je unuke položila u krevet, baka se presvukla u stare hlače i opuštenu bluzu te je nastavila prati kosu. Čuvši kako djeca postaju sve razuzdanija, počela je gubiti strpljenje. Konačno, bacila je ručnik oko glave i uletjela u njihovu sobu, vrativši ih u krevet uz stroga upozorenja. Kad je izlazila iz sobe, čula je trogodišnjaka kako drhtavim glasom govori: "Tko je to bio?"

3. Baka je svojoj unučici pričala kakvo joj je djetinjstvo bilo: "Nekad smo klizali vani na jezercu; ja sam imala ljuljačku napravljenu od gume; visila je s drveta u našem dvorištu; jahali smo svog ponija. Ubrali smo šumske maline u šumi. " Djevojčica je razrogačenih očiju upijala njezine riječi. Napokon je rekla: "Voljela bih da sam te ranije upoznala!"

4. Moj me je unuk jednog dana za vrijeme svoje posjete upitao: "Bako, znaš li kako ste ti i Bog slični?" Začuđena ovom konstatacijom sam uzvratila pitanjem: "Ne, ne znam, a po čemu smo slični?" "Oboje ste jako stari", odgovorio je.

5. Djevojčica je marljivo udarala po tipkovnici djedovog računala upisujući slova u tekst procesoru. Kad ju je upitao što to radi, rekla mu je da piše priču. "A o čemu se radi?" upitao je. "Ne znam", odgovorila je. "Ne znam još čitati."

6. Nisam znala je li moja unuka još naučila boje, pa sam je odlučila testirati. Nešto bih joj pokazala i pitala je koje je boje. Rekla bi mi odgovor i uvijek je bio točan. Bilo mi je zabavno pa sam nastavila. Konačno je krenula prema vratima, rekavši: "Bako, mislim da bi i sama trebala pokušati naučiti neke od ovih!"

7. Kad smo moj unuk i ja ušli u kabinu za odmor, svjetla smo gasili sve dok nismo ušli unutra kako ne bismo privukli dosadne insekte. Ipak, nekoliko krijesnica nas je slijedilo unutra. Uočivši ih prije mene, unuk je šapnuo: "Nema koristi djede. Sada komarci dolaze za nama sa svjetiljkama."

8. Kad me unuk upitao koliko imam godina, odgovorio sam mu da nisam baš siguran. "Pogledaj u donje rublje, djede", savjetovao me je, "moje kaže da imam 4 do 6 godina."

9. Tijekom nastave učiteljica zatraži od učenika da napišu jednu rečenicu o nekom javnom službeniku. Jedan dječak je napisao: "Vatrogasac je sišao s ljestava trudan." Učiteljica je odvela dječaka na stranu da ga pouči. "Zar ne znaš što znači trudnoća?" pitala je. "Naravno", rekao je dječak samouvjereno, "To znači nositi dijete."

10. Djed je jednog dana dovozio svoje unuke njihovoj kući kad je prošlo vatrogasno vozilo. Na prednjem sjedalu vatrogasnog vozila sjedio je pas. Djeca su počela razgovarati o dužnostima psa. "Koriste ga da zadrži gužvu", reklo je jedno dijete. "Ne", rekao je drugi, "On je samo za sreću." Treće je dijete privelo kraju raspravu. "Oni koriste pse", odlučno je reklo, "kako bi pronašli hidrante za vatru".

11. Šestogodišnjaka su pitali gdje mu živi baka. "Oh", rekao je, "ona živi na aerodromu, a kad je želimo, samo odemo po nju. Zatim, kad završimo s njezinim posjetom, odvodimo je natrag na aerodrom."

12. Govoreći o obitelji jedan je dječak rekao: "Moj djed je najpametniji čovjek na svijetu! Uči me dobrim stvarima, ali ne uspijevam ga vidjeti dovoljno da postanem pametan poput njega!"

13. U razgovoru o obitelji na školskom satu djevojčica je opisujući svoga djeda i baku izrekla: "Moji djed i baka su smiješni kad se sagnu; čujete curenje plina, a oni krive svog psa."