HOROSKOPI

VEDRI DUH

OVAN
U žaru čišćenja na lusteru primjećuju nit paučine. Ignorirajući ljestve i sve prirodne zakone, odlučno se penju na okretnu stolicu s peruškom u ruci. Nešto kasnije se bude u bolnici, začuđeno gledajući u gips umjesto peruške.

BIK
Započinje detaljno čišćenje u spavaćoj sobi i tamo nalazi; nekoliko bombona ispod jastuka, sendvič sa sirom ispod kreveta, te polurastopljenu čokoladu na vrhu ormara. Preostali dio dana provodi pokušavajući pročitati rok trajanja na izblijedjelom omotu druge čokolade koju je našao u ladici među čarapama.

BLIZANAC
Istovremeno kuhaju ručak, peru tepih u kupaoni i paze na dijete. I ide ima fantastično. Zazvoni telefon i nakon pola sata pričanja shvaćaju da im je zagorio ručak, a da je dijete nestalo. Srećom, pronalaze ga kako se igra u poplavljenoj kupaoni.

RAK
Kreće u čišćenje, konačno odlučan da pobaca sve nepotrebne stvari. Puni kutiju i baca u kantu za smeće. Nakon deset minuta vraća se i vadi je iz kante za smeće. Preostali dio dana provodi slušajući srcedrapateljnu glazbu sa suzama u očima, gledajući slike sa svog maturalnog putovanja.

LAV
Mitom i prijetnjama pokušava nagovoriti ukućane da umjesto njega obave čišćenje. Ako to ne upali, sve ih istjera iz kuće tvrdeći da će to najbolje obaviti kad je sam. Sam u kući, juri na telefon i zove servis za čišćenje.

DJEVICA
Zgražajući se kakva je kuća nakon duge zime, naoružava se svim mogućim sredstvima za čišćenje i troši ih nemilice. Kuća blista i ona zadovoljna sjeda pred televizor, na kojem je baš emisija o zagađenju kemijskim sredstvima za čišćenje. Zgrožena pomišlja da je i osobno pridonijela ekocidu planeta i mučena grižnjom savjesti sutradan se uključuje u akciju zelenih.

VAGA
Ne voli čistiit, ali radi to savjesno jer je drži pomisao na zavidne poglede prijatelja kad joj dođu u posjetu i vide savršeno uređen stan. Vješajući nove vrlo moderne i skupe zavjese, dobiva slom živaca jer shvaća da im boja nije u skladu s bojom uzorka na tepihu.

ŠKORPION
Perući prozore primjećuje kako mu partner živahno razgovara sa susjedom. Strateški se namješta na prozoru s ciljem da prisluškuje, ali se previše naginje i pada s prvog kata. Uz malo sreće samo natuče gležanj.

STRIJELAC
Nije ljubitelj poslova čišćenja, ali zna da mora a se ubacuje u petu brzinu i jurca stanom žureći se što prije očistiti. Naravno, spotiče se o rub tepiha i pada, ali srećković kakav jest pad mu ublažava netko od ukućana preko kojeg pada. Njemu naravno nije ništa, a onog drugog bi trebalo pitati.

JARAC
Zlovoljno riba pod i ujedno mašta o tome kako postrojava svoje ukućane, a oni stoje u stavu mirno dok im on dijeli metle, krpe i sredstva za čišćenje uz radne zadatke. Pri kraju čišćenja u sobu mu ušeće mačka sumnjičavo njuškajući čisti tepih i mokri po njemu.

VODENJAK
Čisteći stan, usput mu na um padaju originalne ideje o preuređenju, pa se ne želeći gubiti vrijeme odmah prebacuje na premještanje namještaja. Na kraju dana u stanu vlada poveća zbrka jer se frižider nekako našao u kupaoni, a netko od ukućana nije imao gdje spavati, jer je krevet završio na balkonu kao višak.

RIBE
Začuđeno primjećuju da je već proljeće, da bi trebalo očistiti stan i da im je sve cvijeće uvenulo, jer su nekako zaboravile da ga bar jednom zaliju kroz zimu. Počinju veliko čišćenje noseći hrpu uvenulih biljaka u smeće. Usput laktom ruše vazu u hodniku, a nogom stalak za kišobrane, te se sapliću na pragu i sve im tegle padaju na nogu. Ulaze u proljeće s longetom i lomom malog prsta na nozi