HOROSKOPI

VEDRI DUH

Možda pripadate onima koji svakog jutra još dok piju kavu, osjećaju potrebu da se vrate u krevet i zažmire, ne zato što im se spava već jednostavno da bi zaboravili na posao i onog zlotvora od šefa ili šefovice koji ih tamo po cijeli dan muči. Možda nije sve tako crno, možda se samo ne umijete postaviti kako treba jer ne poznajete svog šefa i svoje kolege s kojima radite. Evo kako astrolozi gledaju na svaki zodijački znak u ulozi rukovoditelja, a to što je tekst pisan u muškom rodu ne treba vas čuditi, jer su muškarci daleko brojniji među onima koji rukovode. No, ipak ako imate šefovicu sve što pročitate ovdje, odnosi se i na nju.


ŠEF OVAN - Vjerojatno će vaš prvi utisak o njemu biti da je samouvjeren, odvažan i pomalo razmetljiv galamdžija. Ako ste lijeni, nezainteresirani za posao, bez kreativnih ideja, bolje pronađite drugu firmu, jer će vam ovaj šef zagorčavati život.
On neće podnositi da posao otaljavate traljavo i sporo. S druge strane, ako ga uvjerite da ste potpuno odani, puni novih prijedloga, ako ste spremni da često radite prekovremeno, neće biti velikodušnijeg šefa od njega. On prezire službenike koji su slatkorječivi i dijele komplimente bez mjere, iako u dubini duše želi da bude voljen i poštovan. Ni slučajno ga nemojte varati, jer će umjeti da vas kritizira ne štedeći osjećanja, ali će vam ponovo pružiti šansu ako priznate da ste pogriješili. Ništa ga ne može tako unesrećiti ako osjeti da njegovi službenici ne vjeruju u njegove sposobnosti i mogućnosti. Ako je firma na ivici propasti, može se desiti divno čudo ako se nađe u rukama šefa u znaku Ovna, jer on obožava izazove i često ih pobjeđuje. Može vas nervirati time što će ulijetati u vaš ured treskajući vratima, tražeći da radite subotom, kritizirati vas pred svima za greške i u nastupu gnjeva vikati da se sve ori, ali ipak nećete moći ne primijetiti da je izuzetno energičan, sposoban, odvažan i velikodušan. Neće vas gnjaviti ako slučajno zakasnite ili uzmete slobodan dan - ukoliko posao zbog toga ne trpi, naravno. Tu i tamo mu dajte iskren kompliment, budite strpljivi i ne uzimajte za ozbiljno ono što je rekao u srdžbi. Uvijek će vam pružiti šansu da pokažete i sebi i drugima koliko ste sposobni i koliko vrijedite.

ŠEF BIK - PRVI ČIN: Upravo ste se zaposlili i pokušavate provaliti kakva je osoba vaš šef. Ne možete se oteti utisku da je u pitanju ljubazna, simpatična dobričina. Prosto jedva odolijevate iskušenju da ga ne lupite po ramenu i namignete.
DRUGI ČIN: Dani prolaze, dešava vam se da zakasnite na posao - on ne reagira, produžili ste pauzu za ručak - on se i dalje smješka, izmiješali ste brojke u godišnjem obračunu - on ima razumijevanja! Ne možete povjerovati da vam se sudbina nasmiješila i poslala vam anđela.
TREĆI ČIN: Odlazite na posao kad hoćete, galamite po hodnicima, veseli ste i razdragani, a vaš dobri, stari šef ni da zucne. Pitate se da li da uopće dolazite na posao tijekom mjeseca, kada je jednostavnije da svratite samo po plaću.
ČETVRTI ČIN: Čujete da vas vaš dobri šef zove u ured. Još s vrata vičete 'Dobar dan!', on ne reagira. Udobno se uvaljujete u fotelju i ne skidate osmjeh sa lica. On je okrenut licem prema prozoru, okreće se, teško diše i urliče mašući velikim bijelim papirom: 'Odlazite! Otpušteni ste!'
Vas iznose napolje i polijevaju vas vodom da dođete sebi!

ŠEF BLIZANCI - Ne podliježite prvom utisku, jer ono što vidite danas, ne važi za sutra. Može vam se činiti da je u pitanju sposoban, živahan čovjek koji je u stanju da elektronskom brzinom snima sve što se dešava, počev od toga da li se promijenio raspored na vašem stolu, do vremena koliko dugo pijete kavu. Sutradan već će biti šutljiv i neraspoložen sa tisuću planova i poslova u glavi. Ne pokušavajte pogoditi njegovo raspoloženje, jer ni sam ne zna na koju će nogu ustati.
Nije mu lako da sjedi na jednom mjestu duže vrijeme - jer on mora biti stalno u pokretu, pa kada ga ugledate kako ustaje i počinje šetati kao zvijer u kavezu, skratite priču i pređite što prije na stvar. Također, primijetit ćete da je u stanju da obavlja ogroman broj poslova u kratko vrijeme, a zaprepastit ćete se kada shvatite da to obavlja u isto vrijeme. On je stvoren za dinamične poslove u kojima barata sa puno informacija, putuje, brzo odlučuje. Sigurno će prva stvar koju bude poželio uraditi kada postane rukovodilac da izmijeni dotadašnji način rada. Tradicija na njega neće ostaviti nikakav utisak. Tipičan šef Blizanac je onaj što stalno pravi novi razmještaj u svom uredu i do ludila dovodi svoju tajnicu time što joj stalno diktira nov radni raspored. Ipak, ima jedna stvar s kojom sigurno možete računati - nikada vam neće biti dosadno. Njegovo mišljenje je fleksibilno i ako se počnete raspravljati s njim, prije nego što shvatite kako, već ćete, izaći iz ureda razuvjereni sa nekim blesavim osmjehom na licu. On ima odličan smisao za humor, tako da ga prije možete pridobiti nekim dobrim vicem nego jadikovanjem. Uživajte sa svojim šefom dok možete, jer čim osjeti da je postigao zadovoljavajući poslovni uspjeh, počinje se dosađivati i žuri novim izazovima.

ŠEF RAK - Prije nego što pokušate da svog vrijednog, ozbiljnog, šefa razgalite i osvojite duhovitim vicevima, znajte da Rakovi ne trpe šale i neozbiljnosti. Naravno, to važi isključivo za posao. Pravi moment za tako nešto bi bila, recimo, pauza za ručak. To ne znači da je on robot u ljudskom obliku, već ćete, jednostavno, mnogo bolje proći ako se uredno oblačite i češljate, bistro i brzo mislite, nego ako pričate viceve i zasmijavate kolege. Šef Rak je u poslu samo radi jednog cilja - da zarađuje novac. I tu je točka.
Čuvajte se njegovog pamćenja, jer taj pamti kao slon. Šef Rak rijetko zaboravlja, a to uključuje vrijeme kada dolazite na posao, kada odlazite i koliko puta odlazite u toalet oprati ruke. Također, pamtit će i ono vrijeme kada ste ostajali prekovremeno i pomagali mu da završi posao. I umjet će vas nagraditi i to velikodušno.
U suštini, on je izuzetno osjećajan čovjek, nježan i pomalo nesiguran u sebe. Kada je povrijeđen, a to je mnogo češće nego što mislite, povlači se u svoj oklop. Ljudima je tada obično žao i obećat će sve samo da ga izvuku iz takvog stanja. On će umjeti razumjeti sva vaša osjećanja, naročito ona neizgovorena. Dobro je raditi s njim. Moći ćete mnogo naučiti, a ono što je najvažnije naučit ćete što je to promišljenost i fer-plej. On je veoma ljubazan i pošten čovjek koga dira u dušu okrutnost i nesreća. Ako su vaše namjere ozbiljne i srce postojano, podržat će vas u osobnim problemima i teškoćama.

ŠEF LAV - To vam je kao da radite za kralja. Njegov ured će, bez sumnje, biti lijep, ukusno sređen, sa ponekim skupocjenim detaljem, a nitko kao vaš šef neće se umjeti onako udobno zavaliti u kožnu fotelju i odande diktirati naređenja. Ne plašite se da će vas zamarati sitnicama, to podrazumijeva mogućnost vašeg povremenog produžavanja pauza, ali i sitnicu da ćete često biti u situaciji da dovršavate izvještaje koje on započinje dramatičnom rečenicom i nonšalantno vam prepusti da se vi time gnjavite. 'I nemojte žuriti, neka to bude gotovo za tri minute!' - imat će običaj ovako da vam kaže.
Obožavat će suradnike koji su puni pametnih ideja, ali će često i prisvajati te ideje, duboko uvjeren da ih se baš on sjetio, a ne vi. Također, može se desiti i da vam pred kraj rada uvali brdo pisama koje možete 'polako i bez žurbe' završiti do sutra u sedam ujutro. A, kada to i uradite, gledajući ga zakrvavljenih očiju, možda će samo mrzovoljno primijetiti da vam je stol krajnje neuredan. Da, da, pomislit ćete da je krajnje nezahvalan i sebičan, ali, ipak, nije tako. Umjet će vam pomoći da riješite masu svojih problema, počev od male plaće, do zapošljavanja dalekog rođaka koji je došao iz unutrašnjosti.
Samo budite originalni, ne uzbuđujte se lako, povremeno mu laskajte, a ako mu baš morate proturječiti, neka vaše NE bude u ukusnom sendviču između dva komplimenta. On je, ipak, samo simpatična dobričina i sigurno nećete moći odoljeti njegovom šarmu koji širi oko sebe kao Sunčeve zrake.

ŠEF DJEVICA - Udahnite zrak, otvorite četvoro očiju, budite pedantni, radite do posljednjeg atoma snage, ne propuštajte nijednu sitnicu, oblačite se i češljajte uredno, ne zakašnjavajte, nikada i nigdje ne griješite ili bar ne priznajte ako vam se slučajno to desi, radite prekovremeno, budite genije u svojoj struci, često mršavi i boležljivi i bit ćete slika i prilika svoga šefa.
Da, on je zaista takav, a tragično je što će tražiti i od vas da budete isti (izuzev onoga o zraku, mršavosti i boležljivosti). Nemojte se, ipak, prepasti više nego što treba - šef Djevica će biti potpuno pravedan kada su u pitanju odsustva i plaće i dobit ćete točno onoliko koliko i zaslužujete, ni manje ni više. Nećete živjeti u neizvjesnosti sutrašnjice, sve će zavisiti isključivo od kvalitete vašeg rada. Također, nikada od svog šefa Djevice nećete doživjeti da vas bruka pred kolegama, izbacuje iz ureda, urla po hodnicima ili nema razumijevanja za vaša bolovanja ili opravdana odsustva. Radit ćete točno ono što vi budete željeli, a recept je vrlo jednostavan - budite bez ijedne greške.

ŠEF VAGA - Vrlo brzo ćete biti polaskani time što će vas šef pitati za mišljenje pri rješavanju nekog problema. Ne bojte se da je to njegov trenutni hir, njemu je zaista važno što vi mislite o tome. I vi i još mali milijun njegovih službenika, počev od raspjevane čistačice koja glanca hodnike, pa do čovjeka iz sindikata. On je vrlo neodlučan, svaki put, kada se treba opredijeliti samo za jednu varijantu. To je dobro, jer nikada neće odlučiti nešto brzopleto, ne sagledavši to iz svih kutova. Čak će se sjetiti i one mogućnosti koja nikome živom ne bi pala na pamet. Naravno, to može biti i loše, jer je vrijeme za donošenje odluke ograničeno, pa dok se on smisli...
U principu, ne bi trebalo ništa loše da očekujete od svog šefa Vage. On je čovjek uglađenih manira, pravedan i human, a jedino neće imati razumijevanja za neiskrenost, prostakluk i buku. Zato popravite đonove da ne škripe i budite kao i on odmjeren i pravedan. Ne zamjerite mu ako se u jednom razdoblju ponaša kao najveća škrtica u gradu, a onda glumi Djeda Mraza po poduzeću, to je posljedica uravnotežavanja njegovih stavova. Također, od blagog, krotkog čovjeka lako se može preobraziti u mrzovoljnu, agresivnu zvijer zakrvavljenih očiju sa podočnjacima do pola obraza. U tim fazama ga ne izazivajte, sklonite se negdje i čekajte da prođe. Uostalom, samo se sjetite kako drag i neodoljiv može biti i vaša ljutnja će odmah prestati. Nije mu lako, vjerujte, ipak je on samo jedna Vaga u vječnoj potrazi za ravnotežom.

ŠEF ŠKORPION - Ako ste, isprepadani čitanjem osobina muškarca i žene rođenih u znaku Škorpiona pomislili da će se vaš šef od slijepog miša preobražavati u dugajliju sa crnim plaštem i dugim očnjacima, ne bojte se. On nije vampir, on je Škorpion. To znači da će umjeti biti jako simpatičan iza svog poliranog stola, onako staložen i tihog glasa. Ne podcjenjujte ga - to je živi čovjek - rendgen koji će znati sve o vašem načinu rada, slabostima, obiteljskom životu, pa i o tome da li se vaša sestra viđa sa oženjenim čovjekom, dakle, o svemu što želite i ne želite kazati.
Kako je on to saznao, nema pojma. Nećete znati ni vi. Vjerojatno ima neko posebno čulo za takve stvari. Nikakva strategija vam nije potrebna, jer, kao što je već rečeno, sve će znati prije nego što bilo što pokušate. Preporučljivo je da ne laskate previše, a i uopće, jer je sumnjičav preko svake mjere. Bilo kakav nagovještaj laži ili neiskrenosti neće podnositi.
A, ima i nevjerojatnu memoriju i moć zapažanja. Točno će znati koliko puta ste glumili da ste u poslu onog trenutka kada je naišao, a kada ste zaista bili u gužvi. Sve u svemu, on i nije tako loš, uostalom, kojem šefu biste mogli da povjerite svoje mračne tajne, a da se on i dalje onako simpatično smješka i nikome ništa ne priča?

ŠEF STRIJELAC - Nećete znati što misliti o njemu. To je prva faza koja može potrajati sve dok vam on bude šef. Nije stvar u tome da je u pitanju tajanstvena osoba ili neki dvoličan tip, sigurno. Potrebne su vam čarolije da bi ste se navikli na Jupiterovog direktora. On je velikodušan, veseo tip, ali koji duboko vjeruje da svi žele čuti istinu. Na žalost, to čini tako taktično, da će vas ta istina boljeti kao nagnječen prst, danima. Kada vidi da je nekoga povrijedio, pretvara se u samu dušu pokajničkog kajanja, pa se ispričava i objašnjava, još više pogoršavajući stvar. Bit će trenutaka kada ćete ga mrziti iz dna duše. Također, nikada nećete znati gdje je u trenucima kada vam najviše treba. Skupite li hrabrost i argumentima povrijeđenog pravednika poželite da mu nabrojite rane koje vam je nanio, bolje odustanite. On se ionako neće promijeniti, a zašto gubiti dragocjeno vrijeme? Osim toga, zar on nema vrlina? Prije svega, rijetko je čangrizav. Samo ponekad, kada mu netko pokušava ugasiti vatru entuzijazma ili počne ga daviti dosadnim stvarima. Drugo, uvijek je fer kada su u pitanju bolovanja i godišnji odmori. Treće, vi mu se na neki način divite, jer je idealista i svom snagom se bori da te ideale ostvari. Nekako je uzbudljivo biti pored nekog tko brani izgubljene slučajeve. Četvrto, vrlo je zabavno raditi za njega i vremenom će vam postati sve draži. Naravno, ako ga možete podnijeti.

ŠEF JARAC - Kada ga prvi put ugledate iza velikog, poliranog stola onako ozbiljnog, konzervativnog i pomalo mrzovoljnog, pomislit ćete da ste ugledali personifikaciju boga direktora. On to i jest. Također, on je i očinska figura, strog i pravedan. Inzistirat će na izvršavanju zadataka, a teško onome tko mu se suprotstavlja! Glas mu je obično opor i tih, osim kada eksplodira zbog nečije gluposti i nepažnje. Rijetko će davati komplimente i laskati. Međutim, bit će suosjećajni slušatelj osobnih problema svojih radnika i doživljavat će svoje podređene kao veliku obitelj, s tim da joj je on uvijek na čelu, naravno. Iako može biti grub, u duši je veoma nježan i stidljiv. Prijat će mu sitni znak pažnje, mada će se praviti da ga nije primijetio. Nevjerojatno je sposoban u poslovnom svijetu i držat će sve konce u svojim rukama.
Zahtijevat će od vas pristojno ponašanje i marljivi rad bez kuknjave i zanovijetanja. Ne lakirajte nokte u radno vrijeme, ne sijevajte u mini suknji po uredu i ne brbljajte tračeve u susjednoj sobi, ako ste njegov radnik. Jarčevi poštuju skrupulozno ponašanje. On zaista nije ledeni okrutnik i tiranin. Pokušajte ga vidjeti onakvim kakav zaista jest, stidljiv i osjećajan sa željom da bude veseo i neobuzdan, ali kome zahtjevi za poštovanjem reda, sustava i autoriteta to ne dopuštaju.
Grdit će vas kada pogriješite, umjet će biti mrzovoljan i dosadan, ali nikada vas neće ostaviti na cjedilu niti zalupiti vratima kada ga molite. To nije zanemarivo, zar ne?

ŠEF VODENJAK - Šef u znaku Vodenjaka je tako česta pojava, otprilike kao snijeg u svibnju. Prije svega zato, jer bi se prije odrekao novca i svega što on nosi, nego što bi radio od sedam do tri. Rutina, sastančenja, galamljenja u glas i pritisak ka donošenju odluke u stanju je da prosječnog Vodenjaka natjera da uzjaše svoj bicikl i pobjegne u svijet. Međutim, ako se kojim slučajem taj tip i nađe na mjestu vašeg šefa možete mirno odahnuti. Slobodno obujte svoje bijele čizmice s krznom optočene štrasom i dolazite na posao na trotinetu ako vam je volja, on se neće zgražavati. Za njega je tuđa individualnost i tuđa stvar i neka svatko udara u svoje ćemane, on neće mrdnuti ni obrvom.
Naravno, to ne znači da ćete se moći i prema poslu ponašati kako vam padne na pamet. Biti ekscentrik i individualac je jedna stvar, a dobar radnik druga. Iako je vaš šef krajnje nekonvencionalan, ako je već riješio da se bavi ovim poslom, onda će to raditi kako valja. Dana riječ je za njega svetinja i najjači zakon. Samo pitajte one koji su ga slagali kako su prošli. Zato je najbolje ne iskušavati njegovu dobrotu. Držite se obećanja, ne lažite ga, ne budite sebični, lijeni i okrutni i život će vam se pretvoriti u bajku. Uživajte sa svojim šefom Vodenjakom, jer je rijetka ptica. Slobodno se razmahnite svojom kreativnošću, a ako ga zateknete da na rolšulama dolazi na posao, ne čudite se - on je čovjek Urana.

ŠEF RIBA - Da biste bilo što razumjeli u vezi s njim, dobro je znati da vaš šef živi u dva svijeta. Prvi, onaj značajniji za njega, je svijet snova, imaginacije i nada, a onaj drugi je svijet u kome smo vi i ja.
Dakle, ako ga uhvatite kako bezizražajno bulji kroz prozor ili je mrzovoljan i depresivan, pjevušite neku veselu pjesmicu, radite svoj posao i ne dirajte ga. U tom stadiju je mnogo bolje izbjegavati ga. Drugi stadij je stadij entuzijaste, kreativca i duhovitog tipa. Tada uživajte i veselite se zajedno sa njim.
Ipak, mora se priznati da je šef Riba nekako pristran prema kreativnim radnicima u svojoj firmi. To, naravno, ne znači da će moći živjeti bez onih drugih, stamenih i marljivih koji zapažaju svaki detalj i nepopustljivi su prema kršenju pravila. Oni su mu čak neophodni. Jedan od razloga je taj što je vaš šef prilično nesiguran u dosadnim, ekonomskim zapetljancijama, a drugi razlog je jer je užasno popustljiv prema molbama svojih radnika, pa se zaštitio zidom vjernih službenika manje sentimentalnih od njega. Njemu je užasno teško kazati 'ne' i zalupiti vam vrata pred nosom, pa se na vrijeme osigurao.
Može vam se učiniti da je drugačiji, dok igra ulogu čvrstog realiste, ali uvijek ga možete lako otkriti. Samo se sjetite kako vas je on jedini, iako nikome niste rekli, umio utješiti kada su vam došli crni dani i napustio vas mladić ponijevši sa sobom sve zajedničke snove. Kako je to saznao? Nikada nećete otkriti. Takvih nema mnogo. Zato je on rijetka riba.