HOROSKOPI

VEDRI DUH

Egipatski horoskop prema nekim astrolozima predstavlja jedan od najstarijih horoskopa svijeta. U drevnom Egiptu su ga faraoni koristili kao pomoć u upravljanju zemljom i vođenju velikih ratova, ali je čak i tada bio korišten u ljubavne svrhe. O njemu se ne zna previše, a sve što je do sada prevedeno s papirusa i ostalih pisanih dokumenta omogućilo je shvaćanje osnovnih postavki. Horoskop je podijeljen na dvanaest znakova, i svakim vlada po jedno božanstvo. Egipćani su se klanjali bogovima, štovali ih i prinosili im žrtve. Smatrali su ih gospodarima svijeta. Egipatska mitologija se zasniva na totemizmu - vjerovanju u svete životinje. Karakteriziraju je božanstva s ljudskim tijelom i glavom životinje, s tim da postoje iznimke. Većina bogova ima ankh, sveti znak života.

Prema ovom horoskopu, razdobljima vladaju:

 

Amon (01.01.- 02.02.)
Sobek (03.02.- 04.03.)
Oziris (05.03.- 09.04.)
Ptah (10.04.- 02.05.)
Horus (03.05.- 16.06.)
Neftis (17.06.- 21.07.)
Seth (22.07.- 18.08.)
Anubis (19.08.- 21.09.)
Ra (22.09.- 15.10.)
Izida (16.10.- 09.11.)
Thoth (10.11.- 03.12.)
Hathor (04.12.- 31.12.)


AMON (01.01.- 02.02.)

Amon je prvobitno egipatsko božanstvo koje nema majku ni oca, već se rodilo iz oceana. Taj je ocean Nun. Poslije je Amon stopljen s Ra u Amona-Ra, a tijekom Novog kraljevstva bio je kralj bogova. Stari Egipćani vjerovali su da je Amon bog proroka.
Svojim štićenicima on daje talent da se istinski zaljube na prvi pogled i to u pravu osobu. Kada se to dogodi, a obično je u pitanju neko javno mjesto, osobu svog života osvajate tako što jednostavno sjednete kraj nje i zračite srećom. Ona tada, jednostavno nije u stanju odoljeti tolikoj pozitivnoj i privlačnoj energiji. Uporni ste, ali i nenametljivi. Svoju volju provodite tiho i polako. Na prvi pogled izgledate hladni, ali u suštini gajite duboke osjećaje do kojih treba prodrijeti. Ponekad, čak i izgledate nezainteresirano, što je samo maska za snažnu emotivnost. Jer vi ste privržena i odana osoba koja u ljubavi umije da ide na sve ili ništa. Naravno, za uzvrat, također tražite mnogo.Vi ste obično ljubitelj ciganske glazbe, koja vam u dobroj atmosferi budi nostalgiju i čini vas sentimentalnim i raznježenim. Ne tolerirate nevjernost. U lošim ljubavnim odnosima, znate na vrijeme reagirati i prekinuti veze koje nemaju budućnost. Posesivnost može biti česta crta razdora u vašim vezama.
Vaša boja je zlatna, a oružje kojim zavodite - vaša pamet i poslovna uspješnost.

SOBEK (03.02.- 04.03.)

Sobek (Sebek) - bog-krokodil, bog plodnosti, skriven u močvari je bio bog rijeke Nil koja je Egiptu dala izvor života.
Pripadnici ovoga znaka izrazito cijene umjetnost i većina njih je izuzetno umjetnički nadarena. No trebali bi pripaziti, jer znaju biti zaslijepljeni tuđom ljepotom što ih često vodi na krivi put. Rođeni pod Sobekom jako su znatiželjni i vole svugdje "gurati svoj nos" i teško čuvaju tajne zbog čega nerijetko prekidaju prijateljstva.
Veoma cijenite ljepotu i umjetnost. Ponekad vas vanjska ljepota i sjaj mogu sasvim zaslijepiti. Ipak vi spadate među najnaprednije osobe kada je riječ o emocijama i seksualnosti. Originalni ste i neponovljivi. U emotivnim vezama imate najviše potrebu za intelektualnom razmjenom i prijateljstvom. Osim toga ste i znatiželjni i ne volite se vezivati za samo jednu osobu. Naročito u mladosti, skloni ste eksperimentiranju, prije svega na seksualnom planu. U svojoj potrazi za srodnom dušom spremni ste sve probati. Radoznali ste i spremni uvijek proširiti svoje vidike. Brzog ste uma, dobrog zapažanja i imate širok krug prijatelja. Vrlo ste iskreni u emotivnim odnosima i ne podnosite laži i mutne situacije. Sobek čuva svetu rijeku Nil i blago drevnog Egipta. Za vas je sačuvao umjetnost da s voljenom osobom ostvarite harmoniju i sklad. Jer, vi kad naiđete na pravu osobu, onda se vezujete za čitav život.Tada ne postoji privrženija osoba od vas.
Vaša boja je plava, a oružje kojim zavodite - vaša originalnost.

OZIRIS (05.03.- 09.04.)

Oziris je u starom Egiptu bio bog plodnosti i rasta.
Pripadnici ovoga znaka jako su senzualni ali i romantični. Svog partnera uvijek će razveseliti malim i slatkim poklonima. Puni su razumijevanja za druge i rado pomažu svojim prijateljima ako se nađu u nevolji. Neophodna im je ljubav i nježnost koju traže cijeli život, ali nakon što je nađu, ona je za vječnost. Vrlo ste romantični i senzualni. Iznimno ste skloni idealizaciji ljubavnog partnera i ljubavnog života uopće, pa se može dogoditi da budete i razočarani. U mladosti vam sigurno ne ginu rijeke suza zbog prevelikih emocija. Prvo što morate naučiti je da razdvajate stvarnost od lijepih želja i maštanja. Puni ste razumijevanja za druge i možete biti izrazito produhovljeni. Neophodni su vam ljubav i nježnost, jer se bez njih osjećate izgubljenim. Često imate izraženu intuiciju i veoma volite prirodu, poeziju i životinje. U prirodi se osjećate na svom terenu i kao kod kuće. Ne volite zatvorene prostore i atmosferu zagušljivih gradova. Potrebno vam je mnogo vremena da se zaista zaljubite. Ali zato kada se ljubav rodi vrijeme radi za vas. Vaša ljubav je čvrsta i pouzdana. Jer vi ste iznimno osjećajni, odani i strastveni. Vi ste idealan partner svakoj osobi koju zaista volite.
Štiti vas Oziris - bog plodnosti i savjetuje da za sreću u ljubavi oblačite garderobu indigo boje. U zavođenju koristite svoje najjače oružje - senzualne oči.

PTAH (10.04.- 02.05.)

Ptah je egipatski bog umjetnosti. Najviše je štovan u Memfisu. Njegova je žena Sekhmet. Prema memfiskoj mitologiji, Ptah je stvoritelj svijeta, otac Atuma, boga Sunca. Ptah je bio skroman, ali i nadaren i kreativan
Pripadnici ovoga znaka su iskreni, otvoreni i pomalo naivni. Ujedno su i impulzivni te zahtjevni, i nemaju strpljenja za tuđe prohtjeve ili kašnjenja. Zbog svoje istaknute iskrenosti često drugima kažu što misle bez obzira na posljedice. Isto se ponašaju i u ljubavi, a upravo ta osobina nekontroliranog izražavanja mišljenja može ih koštati i dobrih odnosa. Obično nemate mnogo strpljenja i zbog svojih zahtjeva i impulzivnog reagiranja lako raskidate. Ponekad znate biti prgavi i neugodno iskreni. Mislite da je najbolje sasuti istinu u oči bez obzira na posljedice.U mlađim godinama ljudi po zaštitom Boga Ptah znaju promijeniti mnogo partnera u svojoj potrazi za pravom osobom. Uostalom, vrlo često se i zaljubljujete. Znate se zaletjeti i rijetko razmišljate o posljedicama svojih postupaka. Vaša strast je izravna i vi sve želite sad i odmah. U izboru bračnog partnara ipak znate donijeti i neke sasvim praktične odluke. Obično birate osobu koja čvrsto stoji na zemlji i na koju se možete sasvim osloniti. Želite da bude stalno u vašoj blizini i da cijeni ono što i vi - prije svega iskrenost i pouzdanost. Kada ugledate osobu svog života nećete morati mnogo inzistirati, sve će ići samo od sebe.
Vaše najjače oružje je osmijeh, a boja crvena.

HORUS (03.05.- 16.06.)

Horus je bog neba, Sunca i faraona. Prikazuje se kao sokol.
Pripadnici ovoga znaka skloni su avanturama i često sklapaju nova poznanstva. Nepoznate zemlje i krajevi jako ih privlače pa za njih putovanja na egzotična mjesta nisu ništa neobično. Vole uživati u izvanrednoj prirodi i blagodatima koje život pruža. Pripadnicima ovoga znaka potreban je snažan i stabilan partner koji može preživjeti sve njihove hirove.
U ljubavnom pogledu ste ponekad slični leptirima. Nestalni ste i ne volite čvrste veze. Privlače vas avanture i nova poznanstva. Skloni ste žrtvovati i svoju sigurnost u ime nečeg novog, čak i kada time pravite neku glupost. Rado se upuštate u avanture na putovanjima ili s nepoznatim osobama. Uradit ćete sve da zadovoljite svoju znatiželju. Posjedujete strastvenu prirodu i oči koje su uvijek žive, pokretljive i obično svijetle. Život, i ljubav za vas su stalno traganje i nalaženje partnera, i u jednom trenutku svaki od njih je "onaj pravi". Za pravu ljubav je potrebno da se pojavi snažna i stabilna osoba - netko tko može ukrotiti ovaj nemirni duh, a ipak da vam pružiti uzbuđenja koja volite. U svakom slučaju vas ne smije nitko ograničavati. Posesivne osobe vas guše i ne razumijete se. Na sreću, vi obično osjetite odmah takve osobe i klanjate ih se.
U ljubavnom zavođenju koristite sve sposobnosi, a najviše svoj bogati duh. Boja ćilibara vašem izgledu donosi notu nježnosti.

NEFTIS (17.06.- 21.07.)

Neftis - božica noći i grobnica, Sethova žena i Ozirisova ljubavnica u starom Egiptu je bila štovana kao božica ljubavi.
Predivna Neftis vlada ovim, možda najromantičnijom znakom. Njena djeca su nevjerojatno odana svojim ljubavnicima, postajući s onima koje vole jedno tijelo i jedna duša. Senzualni ste, strastveni i vrlo emotivni. U potrazi za pravom osobom ponekad se dogodi da izgubite kompas i počnete lutati od jedne osobe do druge. Vama su ljubav i nježnost potrebniji nego bilo kojem drugom znaku, ali za uzvrat isto dajete. Ponekad ste pretjerano skloni sanjarenju, ali ako vam se pruži prilika, svoje snove znate prenijeti i u javu. Vrlo ste kreativni i potrebno vam je više načina da biste se izrazili. Najčešće je to kroz neki oblik umjetnosti. Zbog preosjetljivosti i ranjivosti morate biti jako pažljivi pri izboru partnera s kojim ćete provesti cijeli život. Morate pronaći nekog tko je podjedanko pažljiv i odan kao vi, jer možete biti i iskorišteni. Od partnera očekuju puno, ali za uzvrat daju isto toliko. Strpljivi su i žele saslušati tuđe probleme, ali i dati koristan savjet. To ih čini odličnim prijateljima.
U zavođenju se oslonite na svoj izgled, i istaknite ga uz pomoć bijele odjeće i svih pastelnih boja.

SETH (22.07.- 18.08.)

Seth - bog glave vuka, vladar pustinja štovan i kao bog munje i oluje.
Pripadnici ovog znaka ne predaju se lako i često su se spremni boriti do kraja za ono što žele. Osim toga, jako su intuitivni i brzo se prilagode svakoj situaciji. Također vrlo su radoznali i uvijek žele isprobavati nešto novo i zanimljivo. Za pripadnike ovoga znaka nije timski rad jer su samostalni i žele sve sami napraviti.
Imate vrlo živ temperament, a vaši osjećaji su uzvišeni i dostojanstveni. Seth je Bog munje i oluje, i vašim osjećanjima daje notu žestoke strastvenosti. Ne predajete se lako i od partnera očekujete maksimalno angažiranje. Stalno sanjate o strasti i romantičnim doživljajima. Vaši kriteriji su ponekad toliko visoki da radije sjedite i maštate, nego da se prepusite nekom tko će vas samo polovično zadovoljiti. Potrebna vam je osoba uravnoteženog karaktera i temperamenta koja će umjeti da izađe na kraj s vašim žestokim osjećajima. Ipak, vi niste posesivni i znate se vrlo emancipirano postaviti. Volite se ponositi partnerom i da vas on sa svoje strane obasipa pažnjom i poklonima. Kada zaista volite onda se potpuno posvećujete partneru i angažirano radite na vašoj vezi. Nesigurnije osobe lako možete uplašiti vašim sigurnim i nadasve aktivnim stavom prema svijetu i prema vezi.
Osvajate svojom dostojanstvenom pojavom i aristokratskim držanjem. Vaše boje su boje sunčeve svjetlosti: narančasta i zlatna.

ANUBIS (19.08.- 21.09.)

Anubis, nezakoniti Ozirisov sin, prikazivan s glavom šakala, prvotno je kralj podzemlja i balzamiranja u starom Egiptu štovan je i kao bog zaštitnik.
Vama je gotovo osiguran sretan i miran ljubavni život. Vrlo ste odgovorni, inteligentni i pošteni. Emotivni ste i romantični, ali vam ponekad nedostaje inicijative. Morate uložiti malo više energije i entuzijazma kada tražite partnera svog života. U stanju ste dugo, dugo nekoga da volite bez ikakovog pokušaja da mu se približite i započnete neku vezu. Ljubazni ste i diskretni i nije vam uvijek lako da se nametnete bez obzira na vaše neosporne vrijednosti. Naročito u mladosti skloni ste previše očekivati, i u jednom trenutku se morate spustiti na zemlju i odlučiti za jednu osobu, koja, ipak, ima i poneku manu. Tražite osobu koja će znati vidjeti vaše kvalitete. Želite postepeno ljubavno zavođenje i u vezi očekujete prije svega sigurnost. Prava osoba za vas je ona koja ima i neku tajnu u sebi i koja će vam dozvoliti da je stalno iznova otkrivate i svakodnevno se sve više zaljubljujete. Vaše veze su uvijek vremenom sve jače.
Vaša boja je teget, a oružje - inteligencija i duh.

RA (22.09.- 15.10.)

Ra je bog Sunca; prvi i glavni je bog Egipćana. On je otac faraona, svaki dan prolazi nebom gledajući svijet, a prije je živio na Zemlji, ali su se ljudi pobunili. U Starom i Srednjem kraljevstvu kralj je bogova. Prikazivan je s glavom orla.
Rođeni u ovome znaku puni su pažnje i ljubavi za druge. Prije svega su racionalni i uvijek će promisliti više puta prije nego se odluče za neki pothvat. Pripadnici ovoga znaka vole romantiku i vjerni su svom partneru do kraja života. Jedina mana ovoga znaka je nesigurnost zbog koje često propušta dobre prilike.
Vaše emocije su delikatne, odmjerene, pune pažnje i ljubaznosti. Rijetko kad vam se događa da uletite u neku vezu glavom bez obzira, a avanture su same po sebi isključene.Volite romantičnu atmosferu i maštovite ljubavne igre da biste se osjećali sasvim ispunjeni. Sigurno je da nećete imati problema da nađete osobu svog života, jer ste vi osoba koja je idealna za život udvoje. Vrlo ste osjetljivi na komplimente, rado ih primate i dugo ih pamtite. Romantična atmosfera na početku veze je neophodna. Ne možete zamisliti osvajanje u nekoj neprikladnoj atmosferi. Kasnije se znate potpuno predati, mada nikada ne gubite prisebnost. Uvijek ste okruženi osobama suprotnog spola, pa možete sebi dozvoliti i da budete izbirljivi. Ipak, tu za vas i leži glavna opasnost. Ponekad niste sigurni da ste napravili pravi izbor, i skloni ste pretjeranom kolebanju. Ne osvrćite se previše u prošlost, zahvaljujući nepresušnom šarmu vaša budućnost je svijetla.
Vaša boja je zelena.

IZIDA (16.10.- 09.11.)

Izida, Ozirisova sestra i žena - božica je ljubavi, braka i života.

Osobe koje su rođene pod njenom zaštitom kao da imaju magičnu moć. Krasi ih i neodoljivi osmijeh s kojim osvajaju sve oko sebe. Jako su dobri prijatelji jer znaju saslušati druge i uvijek udijeliti dobar savjet. U ljubavi dajete sve od sebe i ni malo se ne ustežete preuzeti inicijativu u svoje ruke. Želite usrećiti svog partnera, i ponekad se dogodi da nemate mjere.Vrlo ste strastveni i prije svega otvoreni, a takvo ponašanje očekujete i od partnera. Za vas nema zabranjenog voća i vašim osjećajima se teško oduprijeti.Upornost je jedna od vaših najupečatljivijih osobina. Kada ste se za nekog odlučili, on je gotovo sigurno vaš. Vi vodite igru i birate, mada dozvoljavate da budete i izabrani. Naći pravu osobu, za cijeli život, za vas je veoma lako. Vi svoju ljubav ugledate i kada je kilometrima daleko, a vaš šarm će učiniti ostalo.
Vaša boja je tamno crvena.

THOTH (10.11.- 03.12.)

Thoth - bog-ibis, zaštitnik pisara i bog Mjeseca u starome je Egiptu bio poznat i kao bog svjetlosti, mudrosti i magije, pa su pripadnici ovoga znaka uvijek precizni i točni jer posjeduju velike organizacijske sposobnosti. Rođeni u ovome znaku vrlo su svestrani te ih zanimaju sve grane znanosti. U ljubavi uvijek žele imati nekog pouzdanog pored sebe na koga će moći računati i s kim će moći podijeliti sve svoje probleme.
Vi ponekad imate teškoća u iskazivanju svojih osjećaja, naročito ljubavnih. S jedne strane imate potrebu za nekim tko je uvijek tu kada se osjetite tužnim ili neraspoloženim, a s druge strane imate stalnu potrebu za bijegom - volite avanture i nova poznanstva. Najviše bi vam prijala osoba koja je uvijek na jednom mjestu i kojoj vi uvijek možete doči kada osjetite potrebu za spokojem i ljubavlju. Vaši potencijali na polju ljubavii najviše ovise o vašem raspoloženja. Možete biti lijeni, ali i velikodušni. Zbog svoje ćudljivosti i česte promjene raspoloženja, često predstavljate misteriju za druge ljude. Za vas je ljubav sinonim života i zbog toga vam je svaka veza veličanstvena. Rado preuzimate inicijativu. Lako se prepuštate iznenadnim, uzbudljivim ljubavnim doživljajima, i na otvoreno pokazivanje osjećaja uzvraćate istom mjerom. Najviše vam prijaju duge veze u kojima postajete prije svega prijatelj s partnerom.
Vaša boja je ljubičasta, a oružje duhovitost.

HATHOR (04.12.- 31.12.)

Hathor je božica koja se ponekad prikazuje kao krava, a božica je neba, glazbe i ljubavi, ali je isto gospodarica podzemlja i zvijezda. Njezin je otac Ra, a ona je njegovo oko.
Rođeni u ovome znaku često cijenjeni glazbenici i umjetnici. Šarmantni su, kreativni, maštoviti i sve uvijek rade s velikom ljubavlju. Pripadnici ovoga znaka zaljubljeni su u ljubav i teško im pada prekid i samoća. Potreban im je partner koji će ih razumjeti i znati cijeniti. Probleme u životu može im stvarati samo njihova nesigurnost i prevelika emotivnost.
Vi ste zaljubljeni u ljubav. Kada se u nekog zaljubite, teško prekidate vezu. Potreban vam je partner koji će vas razumjeti ali i koji će znati potaknuti sve one osjećaje koji se kovitlaju u vašim dubinama. Hathor je Boginja umjetnosti i glazbe i vaša osjećanja su rafinirana i nježna. Želite ljubav, ali se istovremeno i plašite. Zbog toga ponekad izgledate kao hladna i neosvojiva osoba. U ljubavi obožavate duge pripreme, a strpljenje nagrađujete strašću. Imate veliki seksualni potencijal, što se iz vašeg ponašanja ne može lako zaključiti. Konzervativni stavovi i stidljivost koju pokazujete zaista ne može navesti na pomisao o vašoj stvarnoj zainteresiranosti.U braku ste lojalni i trudite se da zajednički život učinite što sigurnijim.
Vaša boja je tamno zelena, a oružje kojim zavodite nije uočljivo na prvi pogled. U tome i jest vaša tajna. Treba vas postupno otkrivati.