VICEVI

VEDRI DUH

Albert Einstein (1879 -1955) teorijski fizičar, prema jednom izboru najveći fizičar uopće i najistaknutiji začetnik novog doba u fizici proslavio se teorijom relativnosti, koja je ne samo od osnovne važnosti kao temeljni okvir za daljnji razvoj teorijske fizike, već duboko zahvaća i u filozofske koncepcije, napose o prostoru i vremenu, a povrh toga u probleme kozmologije i kozmogonije. Njegova jednadžba E=mc2 postala je najpoznatija matematička formula svih vremena i neizostavan dio popularne kulture.

Sklonjen od nacističkih progona od 1933. godine, kao profesor na Sveučilištu u Princetonu putovao je diljem Amerike držeći predavanja kojima je objašnjavao svoju teoriju relativnosti. Kako bi stigao odgovoriti svim pozivima sa raznih sveučilišta odluči on zaposliti stalnog vozača. Među ostalim kandidatima javi mu se i Mujo. Nakon otvorenog razgovora svidi mu se ovaj kandidat i on ga zaposli. Putujući zajedno i razgovarajući o raznim pitanjima, zbližili su se.

Jednog dana krenuše na malo dalji put, pa će Mujo u šali:

- Profesore, tvoje predavanje sam sluš'o barem trideset puta. Znam ga već napamet tako da b' ga ja mog'o održat umjesto tebe ...

Einstein se nasmije i reče:

- Sjajno, evo dobre ideje. Na ovom sveučilištu gdje idemo danas pojma nemaju kako ja izgledam. Daj ti meni svoju kapu pa ću ja biti vozač, a ti se predstavi kao profesor i održi predavanje.

I održi Mujo predavanje, ne bilo kako, već sjajno predavanje, sve isto kao i Einstein. Na kraju slušatelji postavljaju pitanja. Jedan mu profesor, ne bez pomalo zlobe i zavisti, postavi užasno zamršeno matematičko pitanje. Mujo, naravno, ne zna odgovor, no ne da se zbuniti pa mirno, onako s visoka, ispali iz prve:

- Kolega, zaboga! Kolega, čudim se da mi upravo vi postavljate tako jednostavno pitanje na koje odgovor zna čak i moj šofer, pa evo, pitajte njega i uvjerite se!