VICEVI

VEDRI DUH

Nakon dugog vremena istraživanja i rada znanstvenici su konstruirali novo mega računalo dvadeset puta jače od postojećih svjetskih kapaciteta namijenjeno za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u tehnologije poput umjetne inteligencije i big data. Punili ga podacima barem tri mjeseca i osposobili da pruži odgovore na sva moguća pitanja. Uoči svečanosti puštanja u rad dovedu na testiranje Rusa, Kineza, Amerikanca, Francuza i Muju, pa im kažu da svaki postavi pitanja po svom izboru kako bi vidjeli kako računalo reagira i da stvarno zna odgovore na svako postavljeno pitanje. Svaki je dobio na raspolaganje određeno vrijeme da bi ga ispitao.

Prvi ulazi Rus. Nakon dvije minute izlazi on s hrpom papira. Pitaju ostali što ga je pitao. Rus odmahne glavom: "Baćuška, pitao sam ga 60 pitanja, sve točno odgovorio!"

Uđe Kinez unutra i provede se isto kao i Rus, samo za tri minute

Amerikanac izjavi kako mu je dovoljno samo jedno pitanje: "Koliko je tona betona ugrađeno u Kip slobode u New Yorku?" Zasvijetle lampice na računalu i izleti list s odgovorom. Amerikanac pogleda, pa kaže: "Vidi, točan odgovor!"

Sljedeći ulazi Francuz i on se zadovolji samo jednim pitanjem: "Koliko je vijaka i matica ugrađeno u Eiffelov toranj u Parizu?" Opet se upale lampice i izleti list sa odgovorom. Pogleda Francuz i kaže: "Vidi, točan odgovor!"

Dođe red i na Muju. Sjedne on ispred računala i operater mu kaže: "No Mujo, postavi neko pitanje."

Gleda Mujo računalo, gleda on njega: "Ne znam što bih ga pit'o?"

Kaže mu operater: "Ma, pitaj ga bilo što."

Opet Mujo gleda i ne progovara. Na to će operater: "Slušaj, idem ja popiti kavu, a ti smisli pitanje."

Vrati se operater poslije pola sata. U sobi dim. Pogleda računalo, a na njemu svijetle sve lampice, sve nešto trepću, računalo podrhtava, a iz njega samo munjevito izlijeću gomile papira.

Pritrči on i pogleda Muju, pa zavapi: "Zaboga Mujo, što si ga to pitao?"

Mujo slegne ramenima: "A ništa, majke mi, kažem đe's jarane, šta ima ... a on odonda poludio i samo baca papire na sve strane ...."

 
Share on Google+