NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Ušli ste u mračnu kuhinju. Kasni su noćni sati. Uzeli ste hoklicu. Sjeli pred frižider. Obasjala vas je mliječna svjetlost. Zaslijepila vas je punoća i ljepota: šunka, sirevi, premazi, namazi, masline, safalade i rolade, ruska salata, šampinjoni i tko zna što sve još. Postavili ste stol. Otvorili pivo i ... počeli ... plakati. Sjetili ste se kruha.

Nekada, kad smo bili siromašniji, ali i sretniji, osnovna hrana bila nam je kruh i mast. Na toj hrani smo odrasli. I sada u snovima jedemo velike komade kruha i masti. Majke su nam odsjecale velike kriške sa kruha dvokilaša, mazale ih mašću, posipale solju i mljevenom paprikom, dodavale i šnitice bijelog luka, davale nam uz to još poveći komad mladog luka i mi smo bili sretni i zadovoljni. Po velikom dvorištu i širokim ulicama natjecali smo se tko će imati veći komad kruha i masti. Ponekad se na mast dodavao šećer ili se mokri komadić kruha ubacivao u kutiju sa šećerom. To je bila poslastica.

Najbolji drugovi iz ranog djetinjstva ostali su oni s kojima smo pojeli najviše kruha i masti. Najsretnija vremena bila su i ostala vremena kruha i masti. Oni koji su jeli salamu i paštetu zavidjeli su nama koji jedemo kruh i mast. Mi smo zavidjeli njima. Potom smo počeli jesti parizere, mortadele, mazati putar i margarin. Da, svi zavidimo onim rijetkima koji su i dalje jeli kruh i mast. Matorci su izmislili da mast nije zdrava, da luk smrdi. Da je to seljački. Tako su, uz još mnoge stvari, upropastili i kruh i mast.

Danas nema više kruhova dvokilaša. Nema one domaće masti, nema onog luka. Nema više ni onih velikih dvorišta i širokih ulica. Nema više onakvog djetinjstva. Po neumitnom zakonu prolaznosti, sve se promijenilo. Nabolje? Nagore? To nitko ne zna.

Netko se najeo i prejeo kruha i masti. Netko je ostao toga željan. Pa ipak i jedni i drugi sjećaju se te hrane i često je u snovima jedu. Slatko jedu. A ona stvar - da komad kruha namazan mašću, kada ispadne iz ruke, uvijek pada na namazanu stranu, ni dan-danas nije nikome jasna. Nema veze, malo se puhne, malko očisti prstima i pojede.

Eto tako.

 
Share on Google+